Polévka z hnědé čočky s mrkví
Suroviny
- 80 g Brambory
- 100 g Čočka jedlá
- 40 g Slanina vepřová
- 600 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 359 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 10 g
- Sodík 287 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 13.6 mg
- Draslík 824.8 mg
- Vláknina 40019.4 mg
- Vitamín A 40019.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou a přebranou hnědou čočku namočíme přibližně na 2 hodiny do studené vody. Mezitím si očistíme cibuli, 2 stroužky česneku a mrkev. Omyjeme snítky petrželové a celerové natě. Cibuli pokrájíme nadrobno. 1 středně velký brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky.
-
2
V hrnci si vysmažíme na kostičky pokrájenou slaninu, jakmile pustí omastek, přidáme cibuli, zpěníme ji, přidáme scezenou čočku, přilejeme horkou vodu a polévku přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a polévku vaříme 15 minut. Pak do ní vložíme 1 stroužek česneku, pokrájené brambory, mrkev, svázané snítky natě, majoránku, bobkový list, zakryjeme hrnec poklicí, pomalu budeme čočku vařit přibližně 35 minut.
-
3
V teflonové pánvi si opečeme nasucho 1 lžičku hladé mouky na světlou jíšku, ke konci přidáme sladkou papriku, promícháme a jíšku zamícháme do polévky. Jíšku v polévce vaříme přibližně 5-7 minut. Polévku dochutíme solí a utřeným česnekem.