Paella - španělské rizoto
Suroviny
- 400 g Mořské plody mix
- 750 g Rýže loupaná
- 500 g Kuřecí prsa
- 150 ml Víno bílé
- 60 ml Olej olivový
- 1.5 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Grapefruity
- 1 ks Pomeranč červený
- 4 ks Chilli paprička
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1117 kcal
- Sacharidy 166 g
- Tuky 24 g
- Sodík 2124 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 166 g
- Cholesterol 69.4 mg
- Draslík 1278.2 mg
- Vláknina 20538.4 mg
- Vitamín A 20538.4 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 77.8 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře omytou rýži necháme v sítu okapat. Omytá zralá rajčata ponoříme do horké vody na 30sekund, pak je zhladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Červené chilli papričky a papriky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je na nudličky. Omyté kuřecí maso bez kůže osušíme a pokrájíme na malé kostičky. Ještě si očistíme cibule s česnekem, oboje pokrájíme nadrobno. Očištěné a omyté mořské plody - kalamáry pokrájíme na kroužky.
-
2
Omytý grapefruid a červený pomeranč oloupeme a plátky si odložíme na ozdobu.
-
3
Ve velké hluboké (litinové) pánvi rozehřejeme olej, na něm osmažíme cibuli s česnekem, po 1-2 minutách přidáme chilli papričky a pokrájenou papriku a rajčata. Za stálého míchání přidáme kousky kuřete, kalamáry a vše zprudka restujeme 3-4 minuty. Pak přidáme rýži, krátce ji orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem a vínem. Vše vaříme zprudka 10 minut, pak zamícháme špetku šafránu. Teplotu snížíme na minimum, paellu ochutíme solí, pepřem, pánev zakryjeme poklicí a směs dusíme 15-20 minut, dokud není rýže měkká a v pánvi není žádná tekutina.
-
4
Paellu servírujeme v té samé pánvi nebo na velké míse, dokola ji ozdobíme plátky grepu a pomeranče.