Placaté špagety - linguine - s chilli a mořskými plody
Suroviny
- 250 g Škeble čerstvé
- 250 g Hřebenatka
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 250 g Krevety tygří - loupané
- 250 g Langusta
- 300 g Těstoviny Linguine
- 50 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Citrónová šťáva
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Chilli papričky - vločky
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 3 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 9 g
- Sodík 804 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 174.4 mg
- Draslík 802.1 mg
- Vláknina 2598 mg
- Vitamín A 2598 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pod tekoucí studenou vodou omyjeme škeble a mušle, které jsou poškozené nebo otevřené, ty vyhodíme. Škeble s mušlemi dáme do většího hrnce, zalijeme je bílým vínem a vodou. Vaříme je asi 3 minuty, do doby, až se otevřou. Znovu vyhodíme ty, které se neotevřou. Poté je scedíme a vývar zachytíme do misky a odložíme ho.
-
2
Očištěné stroužky česneku pokrájíme na tenké plátky, omytou petrželovou nať posekáme nadrobno.
-
3
V hluboké velké pánvi rozpálíme olej, na něm krátce, za stálého míchání orestujeme česnek (asi 1 minutu), přimmícháme sušené chilli, konzervovaná rajčata, promícháme, snížímme teplotu a pomalu za občasného promíchání vaříme rajčata 5 minut. Pak přidáme 6 lžic vývaru (z mušlí a škeblí), vaříme ještě 2 minuty, poté přidáme do omáčky syrové vyloupané krevety a syrové vyloupané langusty. Znovu vše promícháme, vaříme pomalu asi 3 minuty, do doby, než začnou krevety s langustami růžovět. Omáčku dochutíme podle sebe solí a cirónovou šťávou. Pak přidáme škeble s mušlemi, petrželku a mícháme do doby, až budou prohřáté.
-
4
Mezitím, než se v pánvi uvaří mořské plody, postavíme na plotnu hrnec s 3 litry osolené vody. Do vroucí vody vložíme placaté těstoviny zvané linguine (podobné špagetám) a vaříme je podle návodu al dente. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a hned přimícháme do omáčky. Pomalu, za stálého míchání, vaříme ještě 1 minutu, pak je hned servírujeme.