Koláčky s pomerančovým créme Fraiche

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 105 g Máslo čerstvé
  • 30 g Cukr moučka
  • 110 g Máslo čerstvé
  • 60 g Créme fraiche
  • 70 g Cukr krupice
  • 190 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 ml Pomerančová šťáva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 3 polévková lžíce Minerální voda jemně perlivá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 447 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 90 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 267.6 mg
  • Draslík 80.9 mg
  • Vláknina 1756.8 mg
  • Vitamín A 1756.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto na koláčky: V míse promícháme hladkou mouku s cukrem a špetkou soli. Z omytého a osušeného většího pomeranče nastrouháme do mouky najemno kůru (1 lžíci), přidáme na kousky pokrájené měkké máslo, žloutek, 3 lžíce vody a těsto nejdříve v míse promícháme a pak ho dobře propracujeme rukama na pomoučeném vále. Vytvarujeme ho, zabalíme a dáme na 2-3 hodiny do lednice odpočinout.

  • 2

    Troubu si předehřejeme na 190°C. Nejdříve vymažeme menší kovové formičky máslem (průměr 6-7cm.) Odpočinuté těsto rozdělíme podle počtu formiček, každou formičku naplníme těstem, středy zatížíme fazolemi, aby nám těsto nevyfouklo a dáme je na plech. Vložíme je do trouby a pečeme přibližně 10-15 minut, pak z koláčků odebereme fazole a dopečeme je dozlatova (přibližně 5 minut). Po upečení je necháme vychladnout.

  • 3

    Na pomerančový krém si připravíme hrnec s vodou na vaření "vodní lázně". Z pomeranče vymačkáme všechnu štávu. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. V míse rozmícháme 2 celá vejce, 3 žloutky a krupicový cukr, pak mísu posadíme do vodní lázně, přimícháme pomerančovou šťávu i s trochou dužiny (min. 150ml) a směs za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté přimícháme créme Fraiche a znovu, za stálého míchání vaříme krém do zhoustnutí dalších 5 minut. Krém rozdělíme a rozetřeme na upečené koláčky, dáme je znovu do trouby a pečeme při 180°C přibližně 20 minut.

  • 4

    Koláčky podáváme vychlazené.

Komentáře k receptu