Koláčky s pomerančovým créme Fraiche
Suroviny
- 105 g Máslo čerstvé
- 30 g Cukr moučka
- 110 g Máslo čerstvé
- 60 g Créme fraiche
- 70 g Cukr krupice
- 190 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 ml Pomerančová šťáva
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 3 polévková lžíce Minerální voda jemně perlivá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 447 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 34 g
- Sodík 90 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 267.6 mg
- Draslík 80.9 mg
- Vláknina 1756.8 mg
- Vitamín A 1756.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto na koláčky: V míse promícháme hladkou mouku s cukrem a špetkou soli. Z omytého a osušeného většího pomeranče nastrouháme do mouky najemno kůru (1 lžíci), přidáme na kousky pokrájené měkké máslo, žloutek, 3 lžíce vody a těsto nejdříve v míse promícháme a pak ho dobře propracujeme rukama na pomoučeném vále. Vytvarujeme ho, zabalíme a dáme na 2-3 hodiny do lednice odpočinout.
-
2
Troubu si předehřejeme na 190°C. Nejdříve vymažeme menší kovové formičky máslem (průměr 6-7cm.) Odpočinuté těsto rozdělíme podle počtu formiček, každou formičku naplníme těstem, středy zatížíme fazolemi, aby nám těsto nevyfouklo a dáme je na plech. Vložíme je do trouby a pečeme přibližně 10-15 minut, pak z koláčků odebereme fazole a dopečeme je dozlatova (přibližně 5 minut). Po upečení je necháme vychladnout.
-
3
Na pomerančový krém si připravíme hrnec s vodou na vaření "vodní lázně". Z pomeranče vymačkáme všechnu štávu. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. V míse rozmícháme 2 celá vejce, 3 žloutky a krupicový cukr, pak mísu posadíme do vodní lázně, přimícháme pomerančovou šťávu i s trochou dužiny (min. 150ml) a směs za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté přimícháme créme Fraiche a znovu, za stálého míchání vaříme krém do zhoustnutí dalších 5 minut. Krém rozdělíme a rozetřeme na upečené koláčky, dáme je znovu do trouby a pečeme při 180°C přibližně 20 minut.
-
4
Koláčky podáváme vychlazené.