Ořechové perníčky nezdobené
Suroviny
- 300 g Mouka žitná bílá
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Vepřové sádlo škvařené
- 100 g Ořechy vlašské
- 10 g Soda jedlá
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Cukr moučkový
- 80 ml Mléko plnotučné
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 7 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Koření perníkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 622 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 18 g
- Sodík 307 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 110.9 mg
- Draslík 83.1 mg
- Vláknina 9046 mg
- Vitamín A 9046 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 62.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrůlku rozpustíme sádlo s máslem, odstavíme a do teplé směsi přidáme med, vejce a trochu mléka (asi polovinu sklenky.) Vše metličkou prošleháme, aby se suroviny dobře spojily.
-
2
V míse smícháme mouku s cukrem, mletými ořechy, kořením a jedlou sodou. Přilijeme tekutou směs a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout v chladničce.
-
3
Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme z něj menší tvary perníčků.
-
4
Perníčky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě 10-15 minut (podle velikosti perníčků.)
-
5
Upečené, ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným vejcem. Jsou brzy měkké a chutné, nezdobí se polevou.