Dort s jemným krémem potahovaný fondánem

Hodnocení 3x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 180 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g Fondán
  • 250 ml Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Pomerančová kůra
  • 6 ks Vaječný bílek slepičí
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Cukrové zdobení
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 698 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 122 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 325 mg
  • Draslík 252 mg
  • Vláknina 1851.5 mg
  • Vitamín A 1851.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 232.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Upečeme dortový korpus podle základního předpisu a necháme vychladnout.

  • 2

    Příprava krému: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink.

  • 3

    Změklé máslo vyšleháme s cukrem a postupně vmícháme vychladlý pudink.

  • 4

    Korpus rozkrojíme, potřeme částí krému, přiklopíme a potřeme zbylým krémem i na povrchu.

  • 5

    Fondán rozválíme na kulatý plát, který položíme přes celý dort (fondán musí sahat i přes strany dortu.) Povrch uhladíme a po stranách fondán hladce přimáčkneme. Přebytečný fondán po obvodu dolní strany dortu odkrojíme.

  • 6

    Dort můžeme ozdobit např. stříbrnými perličkami.

  • 7

    Základní těsto na dortový korpus [54522]:

  • 8

    Dortovou formu vymažeme 30 g másla, vysypeme hrubou moukou. Máslo 50g rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně promícháme, aby nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut.

  • 9

    Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Potom pokračujeme v další přípravě podle receptu.

Komentáře k receptu