Dort s jemným krémem potahovaný fondánem
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 180 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Fondán
- 250 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 5 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Cukrové zdobení
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 698 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 37 g
- Sodík 122 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 325 mg
- Draslík 252 mg
- Vláknina 1851.5 mg
- Vitamín A 1851.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 232.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Upečeme dortový korpus podle základního předpisu a necháme vychladnout.
-
2
Příprava krému: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink.
-
3
Změklé máslo vyšleháme s cukrem a postupně vmícháme vychladlý pudink.
-
4
Korpus rozkrojíme, potřeme částí krému, přiklopíme a potřeme zbylým krémem i na povrchu.
-
5
Fondán rozválíme na kulatý plát, který položíme přes celý dort (fondán musí sahat i přes strany dortu.) Povrch uhladíme a po stranách fondán hladce přimáčkneme. Přebytečný fondán po obvodu dolní strany dortu odkrojíme.
-
6
Dort můžeme ozdobit např. stříbrnými perličkami.
-
7
Základní těsto na dortový korpus [54522]:
-
8
Dortovou formu vymažeme 30 g másla, vysypeme hrubou moukou. Máslo 50g rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně promícháme, aby nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut.
-
9
Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Potom pokračujeme v další přípravě podle receptu.