Kynuté plněné buchty
Suroviny
- 30 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 42 g Droždí
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka polohrubá
- 300 g Mák mletý
- 500 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 dl Mléko polotučné
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 507 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 25 g
- Sodík 162 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 93 mg
- Draslík 385.1 mg
- Vláknina 16036.9 mg
- Vitamín A 16036.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kynuté těsto na různé buchty [40043]:
-
2
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme jednu lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
-
3
Do mísy vsypeme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, přidáme žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme hladké těsto, které odložíme na teplé místo vykynout.
-
4
Vykynuté těsto přeložíme na moukou vysypaný vál a pokračujeme v dalším postupu podle toho, nač chceme kynuté těsto použít.
-
6
Maková náplň [1516]:
-
7
Mletý mák nasypeme do vařícího mléka. Za občasného promíchání zvolna vaříme.
-
8
Když mák nabobtná, přidáme cukr, strouhanou kůru z omytého citronu a skořici. Vše krátce povaříme a za občasného promíchání necháme vychladnout.
-
9
Hotovou náplň ihned použijeme k plnění.
-
11
Buchty: Připravené vykynuté těsto rozprostřeme nebo rozválíme do tvaru obdélníku na pracovní ploše poprášené hladkou moukou. Nakrájíme z něj 20 stejných čtverečků.
-
12
Do středu každého čtverečku dáme asi lžičku makové náplně a těsto zabalíme.
-
13
Buchty urovnáme do pekáče vymazaného olejem (nebo jiným tukem) a každou buchtu ještě po stranách olejem potřeme, aby se při pečení neslepily. Pokud buchty nevyplní celý pekáč, vytvarujeme z alobalu ohrádku, která zabrání jejich rozpečení.
-
14
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.