Kynuté plněné buchty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 30 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 42 g Droždí
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 300 g Mák mletý
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 507 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 162 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 93 mg
  • Draslík 385.1 mg
  • Vláknina 16036.9 mg
  • Vitamín A 16036.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kynuté těsto na různé buchty [40043]:

  • 2

    Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme jednu lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

  • 3

    Do mísy vsypeme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, přidáme žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme hladké těsto, které odložíme na teplé místo vykynout.

  • 4

    Vykynuté těsto přeložíme na moukou vysypaný vál a pokračujeme v dalším postupu podle toho, nač chceme kynuté těsto použít.

  • 6

    Maková náplň [1516]:

  • 7

    Mletý mák nasypeme do vařícího mléka. Za občasného promíchání zvolna vaříme.

  • 8

    Když mák nabobtná, přidáme cukr, strouhanou kůru z omytého citronu a skořici. Vše krátce povaříme a za občasného promíchání necháme vychladnout.

  • 9

    Hotovou náplň ihned použijeme k plnění.

  • 11

    Buchty: Připravené vykynuté těsto rozprostřeme nebo rozválíme do tvaru obdélníku na pracovní ploše poprášené hladkou moukou. Nakrájíme z něj 20 stejných čtverečků.

  • 12

    Do středu každého čtverečku dáme asi lžičku makové náplně a těsto zabalíme.

  • 13

    Buchty urovnáme do pekáče vymazaného olejem (nebo jiným tukem) a každou buchtu ještě po stranách olejem potřeme, aby se při pečení neslepily. Pokud buchty nevyplní celý pekáč, vytvarujeme z alobalu ohrádku, která zabrání jejich rozpečení.

  • 14

    Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

Komentáře k receptu