Kynutý cibulový koláč
Suroviny
- 21 g Droždí
- 140 g Máslo čerstvé
- 80 g Slanina anglická
- 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 ml Mléko polotučné
- 180 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 2 kg Cibule
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 993 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 55 g
- Sodík 436 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 494.9 mg
- Draslík 937.7 mg
- Vláknina 21816.9 mg
- Vitamín A 21816.9 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě vyhřáté na 210 °C.
-
2
Do mísy prosejeme 250 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), do důlku rozdrobíme droždí, které jsme rozmíchali ve vlažném mléce, posypeme trochou mouky a necháme kynout asi 15 minut. Poté přidáme 20 g másla a sůl. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teple 30 minut kynout. Poté těsto prohněteme, znovu přikryjeme a necháme ještě 30 minut kynout.
-
3
V mezičase připravíme náplň. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme zbylé máslo a cibuli na něm smažíme, až zesklovatí. Do cibule zamícháme rozšlehaná vejce.
-
4
Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyválíme placku a vyložíme jím formu. Na těsto narovnáme cibulovou náplň, rovnoměrně posypeme drobně pokrájenou anglickou slaninou a kmínem.
-
5
Koláč pečeme v předehřáté troubě 10 minut, poté snížíme teplotu na 170 °C a zalijeme žloutky, které jsme rozšlehali v osolené smetaně. Pečeme ještě asi 50 minut.
-
6
Po upečení necháme koláč lehce zchladnout a teplý podáváme.