Špaldové špagety s cuketou a tofu
Suroviny
- 400 g Špaldové celozrnné těstoviny
- 250 g Tofu uzené
- 300 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sirup rýžový
- 1 kávová lžička Potravinářský škrob
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cuketa
- 1 špetka Koření pěti vůní
- 1 špetka Pepř bílý
- 4 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Omáčka Tahini
- 4 polévková lžíce Olej sezamový
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Limetková šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 241 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 16 g
- Sodík 880 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 1.4 mg
- Draslík 192.4 mg
- Vláknina 3206.9 mg
- Vitamín A 3206.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci s dostatečným množstvím osolené vody uvaříme špagety.
-
2
V pánvi na 2 lžících sezamového oleje necháme zesklovatět oloupanou, nasekanou cibuli. Přidáme osušené, na kostky nakrájené uzené tofu a opečeme je po všech stranách. Osolíme, opepříme, ochutíme rýžovým sirupem a směsí pěti koření.
-
3
Sezamovou pastu (tahini) vmícháme do vývaru a směsí zalijeme tofu. Přidáme sójovou omáčku, limetkovou šťávu a necháme zvolna povařit 3 minuty. Zahustíme škrobem rozmíchaným v troše studené vody. Nakonec přidáme nasekaný koriandr.
-
4
Zbylý sezamový olej rozehřejeme v pánvi, vsypeme omyté, na tenké nudličky nakrájené cukety a prohříváme je 1-2 minuty.
-
5
Uvařené špagety slijeme a po okapání upravíme na talíře. Na každou porci přidáme hrst cuketových nudliček a naběračku omáčky s uzeným tofu.
-
6
Ihned podáváme.