Švestkové koblížky
Suroviny
- 20 kostka Cukr kostkový
- 260 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 40 g Cukr krupice
- 40 g Máslo čerstvé
- 21 g Droždí
- 60 g Cukr krupice
- 150 g Tuk ztužený
- 250 ml Mléko plnotučné
- 1.5 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vejce slepičí
- 20 ks Švestky
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 691 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 34 g
- Sodík 179 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 53.1 mg
- Draslík 210.5 mg
- Vláknina 5054.2 mg
- Vitamín A 5054.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.3 mg
- Vitamín E 4.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 266.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosijeme mouku (trochu odložíme na posypání válu), do důlku vlijeme droždí utřené s krupicovým cukrem a zředěné 3 lžícemi vlažného mléka. Droždí necháme vzejít, přidáme vejce rozšlehané ve zbylém vlažném mléce, přimícháme rozpuštěné máslo, ustrouhanou citronovou kůru a sůl. Vypracujeme hladké, lesklé těsto, které pod utěrkou necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
-
2
V mezičase omyjeme švestky, necháme okapat a vypeckujeme. Místo pecky do každé švestky vložíme kostku cukru.
-
3
Vykynuté těsto na pomoučeném vále alespoň 5 minut zpracováváme, poté přikryjeme utěrkou a necháme dalších 10 minut kynout. Poté těsto rozválíme na tenkou placku, z které vykrájíme 20 čtverců. Do každého čtverce zabalíme 1 ks švestky.
-
4
V hlubokém rendlíku rozpustíme tuk na smažení, do horkého vkládáme kobližky a smažíme, až jsou zlaté. Poté je necháme na ubrousku okapat, posypeme cukrem smíchaným se skořicí a podáváme ještě teplé.