Pomalu pečené velikonoční jehněčí s citronem a olivami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1132 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 76 g
- Sodík 813 mg
- Bílkoviny 81 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 275 mg
- Draslík 2036 mg
- Vláknina 15215 mg
- Vitamín A 15215 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek rozebereme na stroužky – polovinu stroužků necháme neoloupané, druhou polovinu oloupeme a nakrájíme na plátky.
-
2
Citrony nakrájíme na čtvrtiny.
-
3
Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny (či osminy – podle velikosti).
-
4
Do pekáčku dáme neoloupané stroužky česneku, tři bobkové listy a čtvrtky z citronu. Zalijeme 200 ml vody.
-
5
Na to posadíme jehněčí kýtu a potřeme ji olivovým olejem. Osolíme, opepříme. V kůži jehněčího masa prořízneme malé otvory, kterými protáhneme zbylé bobkové listy a oloupaný česnek nakrájený na plátky.
-
6
Kýtu ještě posypeme skořicí a zakryjme. Pečeme 30 minut na 220 °C, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 4 hodiny (na posledních 30 minut odkryjeme).
-
7
Po hodině pečení přidáme do trouby brambory smíchané s olivovým olejem a okořeněné.
-
8
Po upečení zabalíme kýtu na 30 minut do alobalu a necháme odpočívat. Zkontrolujeme, zda jsou brambory upečené.
-
9
Olivy přepůlíme a svaříme je s vínem.
-
10
Jehněčí maso nakrájíme na plátky a podáváme s bramborami a olivami, přelité šťávou (kterou můžeme zredukovat).