Lahodné cuketové muffiny s pomerančovou polevou
Suroviny
- 250 g Cuketa
- 100 g Ořechy lískové
- 100 g Cukr krupice
- 200 g Mouka polohrubá
- 150 g Cukr moučkový
- 50 g Kandovaná pomerančová kůra
- 50 g Kandovaná citronová kůra
- 150 g Smetana
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Pomeranč
- 1 ks Kypřící prášek do pečiva
- 1 ks Skořicový cukr
- 0.8 dl Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Likér pomerančový
- 4 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 926 kcal
- Sacharidy 129 g
- Tuky 42 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 128 g
- Cholesterol 61.3 mg
- Draslík 420.9 mg
- Vláknina 10950 mg
- Vitamín A 10950 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16 mg
- Vitamín E 12.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kandovanou pomerančovou a citrónovou kůru pokrájíme na kostičky.
-
2
Omytou a očištěnou cuketu oloupeme, zbavíme semínek a jemně strouháme. Lískové oříšky také nastrouháme. Dobře omytý pomeranč odsušíme, kůru postrouháme a šťávu vymačkáme. Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
-
3
Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme vyšlehané vejce se smetanou, olej, nastrouhanou pomerančovou kůru z celého pomeranče, 0,7 dl šťávy z pomeranče, strouhanou cuketu, lískové oříšky, kandovanou pomerančovou i citrónovou kůru, cukr, skořicový cukr a směs důkladně promícháme.
-
4
Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a vložíme do papírových košíčků. Připravíme pomerančovou polevu: v misce do hladka vymícháme moučkový cukr s přecezenou pomerančovou šťávou a pomerančovým likérem. Vychladlé muffiny potřeme polevou, jakmile zatuhne, servírujeme.