Sváteční pečená nadívaná krůta
Suroviny
- 250 g Celer řapíkatý
- 100 g Petržel - nať
- 20 g Tymián
- 150 g Strouhanka
- 200 g Vepřové maso mleté
- 15 g Máslo čerstvé
- 450 ml Vývar drůbeží
- 140 ml Šlehačka
- 100 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 3.5 kg Krůta
- 2 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 16 g
- Sodík 1108 mg
- Bílkoviny 111 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 282.8 mg
- Draslík 1631.3 mg
- Vláknina 3441.3 mg
- Vitamín A 3441.3 mg
- Vitamín B6 2.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Řapíky celeru očistíme, rozkrájíme na plátky a nasekáme bylinky (část bylinek necháme vcelku na ozdobení hotového pokrmu). V kastrolu rozehřejeme 75 g másla, přidáme cibuli a celer, osmahneme do měkka, přidáme mleté vepřové maso, strouhanku, sůl, pepř i nasekané bylinky, zalijeme 150 ml vývaru (jen aby se suroviny spojily) a dobře promícháme.
-
2
Krůtu omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme, opeříme, zevnitř vytřeme 50 g másla.
-
3
Troubu nastavíme na 180°C.
-
4
Krůtu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a krůtu svážeme provázkem na pečení tak, že stehna svážeme k sobě, křídla stáhneme dozadu k tělu. Krůta získá pěkný tvar, který si zachová i během pečení. Připravenou krůtu dáme do pekáče, pomažeme 50 g másla a vložíme do předehřáté trouby.
-
5
Pečeme 3½ hodiny, pravidelně poléváme výpekem. Ke konci píchneme do nejmasitější části jehlici: je-li vytékající šťáva čirá, je krůta už upečená. Krůtu vyndáme na talíř, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple.
-
6
Do výpeku, který zůstal v pekáči, přilijeme vývar a smetanu, zvolna přivedeme k varu. Maizenu smícháme s trochou studené vody a vlijeme do šťávy. Mícháme do zhoustnutí.
-
7
Krůtu naporcujeme, ozdobíme bylinkami a podlijeme omáčkou.