Smažené koule z hrachové kaše
Suroviny
- 75 g Hrách zelený sušený
- 50 g Tymián čerstvý
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Olej kukuřičný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Kmín římský
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Kokos strouhaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 575 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 47 g
- Sodík 236 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 61.3 mg
- Draslík 134.8 mg
- Vláknina 6596.8 mg
- Vitamín A 6596.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.4 mg
- Vitamín E 6.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrách zalijeme vlažnou vodou a necháme nejméně čtyři hodiny nabobtnat. Poté scedíme, vsypeáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme do měkka minimálně 20 minut.
-
2
Očištěnou mrkev, zázvor a papriku zbavenou semínek pokrájíme na kousky.
-
3
Hrách scedíme, přidáme k němu nakrájenou zeleninu se zázvorem a vše rozmixujeme na kaši. Přidáme kokos, sůl, pepř, římský kmín, mouku, vejce a promícháme. Směs by měla mít takovou konzistenci, aby se dala dobře tvarovat. Podle potřeby případně přidáme vodu nebo mouku.
-
4
Směs rozdělíme na 16 dílů, ze kterých vytvarujeme koule.
-
5
V hluboké pánvi rozehřejeme olej na 170°C (kousek chleba by v něm měl zezlátnout za 3 minuty), ve kterém koule smažíme po částech asi 5 minut. Necháme je okapat na papírovém ubrousku. Podáváme teplé.