Vánoční rybí polévka s hráškem
Suroviny
- 4 g Bobkový list
- 400 g Zeleninová směs jarní - mražená
- 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 20 g Petržel - nať
- 70 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Vegeta
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 ks Rybí hlavy
- 1 špetka Sůl
- 3 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Jikry z línů
- 3 polévková lžíce Mlíčí z kapra
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 265 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 18 g
- Sodík 465 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 0.2 mg
- Draslík 207.5 mg
- Vláknina 18293.8 mg
- Vitamín A 18293.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.6 mg
- Vitamín E 7.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapra vykucháme, očistíme, důkladně pod tekoucí studenou vodou omyjeme. Odřízneme hlavu, vložíme do osolené vody, přidáme bobový list, 1 oloupanou, nakrájenou cibuli. Povaříme 20 minut, hlavu vybereme, vývar scedíme a udržujeme teplý.
-
2
Do menšího kastrůlku vložíme mlíčí a jikry, zalijeme 1 l vody, povaříme doměkka. Potom scedíme, mlíčí a jikry nakrájíme na malé kousky.
-
3
Olej rozehřejeme v hrnci, osmahneme doměkka jednu cibuli, přidáme mraženou zeleninu. Za stálého míchání zeleninu osmažíme, posypeme moukou, chvilku ještě smažíme a zalijeme teplým vývarem z rybí hlavy. Přivedeme k varu, vložíme připravené jikry a mlíčí, scezený hrášek, obrané maso z kapřích hlav. Chvilku polévku povaříme, dochutíme soli, pepřem, vegetou. Zamícháme a stáhneme ze sporáku.
-
4
Hotovou polévku rozdělíme do hlubokých talířů. Posypeme nasekanou petrželovou natí. Ke každé porci přidáme čtvrtku citrónu na dochucení.