Ukrajinská ucha
Suroviny
- 700 g Kapr obecný
- 300 g Brambory
- 100 g Rajčatový protlak
- 20 g Kopr
- 2 ml Citrónová šťáva
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Ocet
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 373 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 18 g
- Sodík 664 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 127.5 mg
- Draslík 955.6 mg
- Vláknina 7416 mg
- Vitamín A 7416 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vykuchaným, očištěným a důkladně omytým rybám odřízneme hlavy. Nakrájíme ryby na větší kousky, které povaříme 15 minut v osolené a octové vodě. Následovně je vybereme, stáhneme kůže, odstraníme kosti. Vložíme vše zpátky do vývaru a povaříme 30 minut.
-
2
V pánvi na rozpáleném másle osmahneme oloupanou, na kolečka pokrájenou cibuli. Přidáme oškrábanou mrkev spolu s brambory, nakrájenými na malé kousky. Dobře promícháme, posypeme mletou sladkou i pálivou paprikou, zamícháme a ihned zalijeme scezeným rybím vývarem. Povaříme 20 minut.
-
3
Potom do polévky vložíme na kousky nakrájené a vykostěné ryby. Vmícháme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a vaříme dalších 10 minut. Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, podle chuti i citrónovou šťávou. Stáhneme ze sporáku, posypeme nasekaným koprem. Teplou polévku rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.