Batátové žemličky s rozinkami
Suroviny
- 350 g Brambory sladké (Batáty)
- 30 g Rozinky tmavé
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 45 g Mléko odtučněné sušené
- 30 g Cukr třtinový
- 7 g Droždí sušené
- 30 g Olej olivový extra panenský
- 200 g Marmeláda jahodová
- 500 ml Voda pitná
- 120 ml Voda pitná
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 6 g
- Sodík 57 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 171.3 mg
- Vláknina 6052.7 mg
- Vitamín A 6052.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Batáty oloupeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme zvolna půl hodiny. Scedíme, vložíme do mísy a rozmačkáme šťouchadlem. Přisypeme rozinky, mouku, sušené mléko, špetku soli, zalijeme teplou vodou, přidáme olej a vypracujeme těsto, které důkladně prohněteme. Těsto by se nemělo lepit. Necháme pod ubrouskem 45 minut odležet. Opět dobře prohněteme a necháme kynout dalších 45 minut.
-
2
Z těsta vytvarujeme 12 žemliček, vyskládáme na plech potažený papírem na pečení a necháme kynout ještě 15 minut. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C asi 30 minut.
-
3
Vychladlé žemličky podélně rozkrojíme, potřeme marmeládou a podáváme.