Jelení řízky na víně se zeleninou
Suroviny
- 600 g Jelení kýta
- 80 g Mrkev kořen
- 80 g Petržel kořen
- 80 g Celer bulvový
- 300 g Rajčata
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 150 ml Víno červené
- 400 ml Vývar zeleninový
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 1 polévková lžíce Vepřové sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 7 g
- Sodík 1313 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 118.8 mg
- Draslík 1180.8 mg
- Vláknina 8223.1 mg
- Vitamín A 8223.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jelení kýtu odblaníme, rozkrájíme na řízky, osolíme a opepříme. Cibuli pokrájíme nadrobno. Očištěnou kořenovou zeleninu krájíme na nudličky. Spařená rajčata oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odstraníme semínka. Česnek rozdrtíme, bazalkové listy a petrželovou nať nasekáme nadrobno.
-
2
Řízky obalíme v mouce, z obou stran smažíme na sádle do zlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme v teple. Ve výpeku zpěníme cibuli s česnekem, přisypeme mletou papriku a chvilku zarestujeme. Poté k cibuli vrátíme řízky, zalijeme vínem, vývarem, přidáme bobkové listy a dusíme. Když je maso téměř měkké, vmícháme kořenovou zeleninu a dodusíme. Na závěr přidáme rajčata i bazalku.
-
3
Řízky podáváme polité omáčkou a posypané petrželovou natí.