Jelení řízky na víně se zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Jelení kýta
  • 80 g Mrkev kořen
  • 80 g Petržel kořen
  • 80 g Celer bulvový
  • 300 g Rajčata
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 150 ml Víno červené
  • 400 ml Vývar zeleninový
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • 1 polévková lžíce Vepřové sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 402 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 1313 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 118.8 mg
  • Draslík 1180.8 mg
  • Vláknina 8223.1 mg
  • Vitamín A 8223.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jelení kýtu odblaníme, rozkrájíme na řízky, osolíme a opepříme. Cibuli pokrájíme nadrobno. Očištěnou kořenovou zeleninu krájíme na nudličky. Spařená rajčata oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odstraníme semínka. Česnek rozdrtíme, bazalkové listy a petrželovou nať nasekáme nadrobno.

  • 2

    Řízky obalíme v mouce, z obou stran smažíme na sádle do zlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme v teple. Ve výpeku zpěníme cibuli s česnekem, přisypeme mletou papriku a chvilku zarestujeme. Poté k cibuli vrátíme řízky, zalijeme vínem, vývarem, přidáme bobkové listy a dusíme. Když je maso téměř měkké, vmícháme kořenovou zeleninu a dodusíme. Na závěr přidáme rajčata i bazalku.

  • 3

    Řízky podáváme polité omáčkou a posypané petrželovou natí.

Komentáře k receptu