Venkovské knedle s uzeným a zelím
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 200 g Kysané zelí
- 200 g Uzené maso vařené
- 340 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 4 ks Žemle tuková
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 4 l Voda pitná
- 3 dl Vývar z uzeného masa
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1001 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 52 g
- Sodík 504 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 145.5 mg
- Draslík 144.2 mg
- Vláknina 5456.5 mg
- Vitamín A 5456.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrojíme na kratší kousky. Žemle a vařené uzené maso pokrájíme na kostičky.
-
2
V pánvi vysmažíme dozlatova slaninu, přidáme zelí, dochutíme cukrem, solí a pepřem. Promícháme a pod poklicí dusíme asi 12 minut. Poklici odkryjeme a necháme zelí vydusit z vlastní šťávy. Poté přimícháme uzené maso.
-
3
V míse promícháme hladkou mouku se solí a kypřícím práškem, přidáme 2 vejce, 1 žloutek a za stálého míchání postupně přiléváme chladný uzený vývar (přibližně podle potřeby 2-3 dl). Vymícháme hladké hustší těsto (podobné hustému kapání do polévek). Do těsta vmícháme všechny připravené ingredience: zelí se slaninou, žemle a uzené maso. Těsto dobře promícháme, mísu zakryjeme a těsto necháme odpočinout asi 30 minut.
-
4
Ve větším hrnci přivedeme k varu asi 3-4 litry vody. Připravíme i misku s 2-3 dl studené vody. Malou naběračku (asi o průměru 6 cm) namočíme do studené vody a z těsta vykrojíme knedlík. Pomocí lžíce jej upravíme do kulatého tvaru a hned vhodíme do vroucí vody. Takto opatrně naházíme do vody všechny knedlíky. Vaříme je při mírné teplotě 15-20 minut podle velikosti. Občas je promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vybereme je děrovanou naběračkou, dáme je na talíře, pokapeme je voňavým škvařeným sádlem a hned podáváme.