Samsa, uzbecké pirožky s náplní ze skopového masa a zeleniny
Suroviny
- 300 g Skopová plec
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 400 g Zakysaná smetana
- 75 g Máslo čerstvé
- 350 ml Olej rostlinný
- 5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Mrkev kořen
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 5 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1 kg Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1103 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 72 g
- Sodík 572 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 97 g
- Cholesterol 37 mg
- Draslík 415.9 mg
- Vláknina 12886.5 mg
- Vitamín A 12886.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 4.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve v osolené vodě s celým pepřem a novým kořením vaříme na kostky nakrájené skopové maso. Asi po 90 minutách přidáme k masu velkou mrkev pokrájenou na větší kusy a čtvrtku menšího celeru. Když je maso měkké, vývar přecedíme, maso umeleme a mrkev s celerem nakrájíme na malé kostičky. Dále na másle orestujeme cibuli, přidáme drobně nasekaný předem spařený špenát, společně opečeme, podlijeme několika lžícemi skopového vývaru a krátce podusíme.
-
2
V míse promícháme mleté maso s nakrájenou zeleninou, špenátem a prolisovaným česnekem, směs osolíme, opepříme a dobře promícháme.
-
3
Mezitím připravíme těsto z 1 kg polohrubé mouky, 500 ml vlažné vody a 2 lžiček soli. Důkladně zpracované těsto necháme asi 15 minut odpočinout, potom z něho vyválíme placky, ze kterých tvořítkem vykrájíme kolečka.
-
4
Kolečka poklademe nádivkou, pak je přehneme napůl, okraje dobře stiskneme a půlměsíce smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
-
5
Horkou samsu podáváme se zakysanou smetanou jako dipem.