Samsa, uzbecké pirožky s náplní ze skopového masa a zeleniny

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 g Skopová plec
  • 200 g Špenát listový čerstvý
  • 400 g Zakysaná smetana
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 350 ml Olej rostlinný
  • 5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Nové koření celé
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 5 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 1 kg Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1103 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 572 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 97 g
  • Cholesterol 37 mg
  • Draslík 415.9 mg
  • Vláknina 12886.5 mg
  • Vitamín A 12886.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10 mg
  • Vitamín E 4.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve v osolené vodě s celým pepřem a novým kořením vaříme na kostky nakrájené skopové maso. Asi po 90 minutách přidáme k masu velkou mrkev pokrájenou na větší kusy a čtvrtku menšího celeru. Když je maso měkké, vývar přecedíme, maso umeleme a mrkev s celerem nakrájíme na malé kostičky. Dále na másle orestujeme cibuli, přidáme drobně nasekaný předem spařený špenát, společně opečeme, podlijeme několika lžícemi skopového vývaru a krátce podusíme.

  • 2

    V míse promícháme mleté maso s nakrájenou zeleninou, špenátem a prolisovaným česnekem, směs osolíme, opepříme a dobře promícháme.

  • 3

    Mezitím připravíme těsto z 1 kg polohrubé mouky, 500 ml vlažné vody a 2 lžiček soli. Důkladně zpracované těsto necháme asi 15 minut odpočinout, potom z něho vyválíme placky, ze kterých tvořítkem vykrájíme kolečka.

  • 4

    Kolečka poklademe nádivkou, pak je přehneme napůl, okraje dobře stiskneme a půlměsíce smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.

  • 5

    Horkou samsu podáváme se zakysanou smetanou jako dipem.

Komentáře k receptu