Čorba, moldavská polévka z hovězího masa a chlebového kvasu

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 500 g Hovězí maso přední
  • 15 g Droždí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 ks Brambory
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Rajčata
  • 0.25 ks Zelí hlávkové bílé
  • 1 ks Petržel kořen
  • 20 ks Fazolové lusky
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 5 l Voda pitná
  • 2 kg Chléb celozrnný žitný
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 6 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 546 kcal
  • Sacharidy 90 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 1294 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 89 g
  • Cholesterol 27.5 mg
  • Draslík 766.1 mg
  • Vláknina 25887.8 mg
  • Vitamín A 25887.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předem musíme připravit chlebový kvas. Nejde o pekařský kvásek, ale o tekutinu, která se v Rusku, Moldavii a na Ukrajině používá jako nápoj i k přípravě pokrmů.

  • 2

    2 kg tmavého žitného chleba nakrájíme na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme 3 litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu zamícháme lžičku cukru, 15 g droždí a tekutinu dáme na 3 hodiny do tepla vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a necháme vychladit. Pro realizaci receptu na čorbu je třeba 0,5 litru kvasu, vyrobit tak malé množství je však nehospodárné, zbytek však můžeme (různě ochucený) využít jako studený nápoj.

  • 3

    Přední hovězí maso rozkrájíme na kostky a dáme vařit do 2 litrů osolené vody. Když je poloměkké, přidáme nakrouhané hlávkové zelí, pokrájené brambory s rajčaty, překrájené mladé fazolové lusky, nasekanou cibuli a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Maso změkne, poté k němu přilijeme půl litru převařeného kvasu, ochutíme sladkou paprikou, sekanou petrželkou a koprem. Na 15 - 20 minut poté polévku odstavíme do tepla, aby se dobře rozležela.

  • 4

    Hotovou čorbu na talíři dochutíme plátkem citronu a lžící zakysané smetany.

Komentáře k receptu