Čorba, moldavská polévka z hovězího masa a chlebového kvasu
Suroviny
- 500 g Hovězí maso přední
- 15 g Droždí
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Brambory
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Rajčata
- 0.25 ks Zelí hlávkové bílé
- 1 ks Petržel kořen
- 20 ks Fazolové lusky
- 1 špetka Zázvor mletý
- 5 l Voda pitná
- 2 kg Chléb celozrnný žitný
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 6 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 546 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 38 g
- Sodík 1294 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 89 g
- Cholesterol 27.5 mg
- Draslík 766.1 mg
- Vláknina 25887.8 mg
- Vitamín A 25887.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předem musíme připravit chlebový kvas. Nejde o pekařský kvásek, ale o tekutinu, která se v Rusku, Moldavii a na Ukrajině používá jako nápoj i k přípravě pokrmů.
-
2
2 kg tmavého žitného chleba nakrájíme na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme 3 litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu zamícháme lžičku cukru, 15 g droždí a tekutinu dáme na 3 hodiny do tepla vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a necháme vychladit. Pro realizaci receptu na čorbu je třeba 0,5 litru kvasu, vyrobit tak malé množství je však nehospodárné, zbytek však můžeme (různě ochucený) využít jako studený nápoj.
-
3
Přední hovězí maso rozkrájíme na kostky a dáme vařit do 2 litrů osolené vody. Když je poloměkké, přidáme nakrouhané hlávkové zelí, pokrájené brambory s rajčaty, překrájené mladé fazolové lusky, nasekanou cibuli a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Maso změkne, poté k němu přilijeme půl litru převařeného kvasu, ochutíme sladkou paprikou, sekanou petrželkou a koprem. Na 15 - 20 minut poté polévku odstavíme do tepla, aby se dobře rozležela.
-
4
Hotovou čorbu na talíři dochutíme plátkem citronu a lžící zakysané smetany.