Telecí řízky na smetaně s pomerančem
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 600 g Telecí kýta
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 120 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 150 ml Hovězí vývar základní
- 30 ml Olej rostlinný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Šalvěj sušená
- 1 ks Citrony
- 2 ks Pomeranče
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 29 g
- Sodík 291 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 159 mg
- Draslík 795.2 mg
- Vláknina 7183.1 mg
- Vitamín A 7183.1 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.6 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a lehce poprášíme moukou. Z jednoho pomeranče a citronu vymačkáme šťávu, druhý pomeranč dobře omyjeme, nakrájíme na tenké plátky, odstraníme případné pecičky.
-
2
Maso po obou stranách smažíme na másle s olejem do zlatova, poté přidáme plátky pomeranče a ještě zhruba 4 minuty smažíme. Maso s plátky pomeranče vyjmeme a držíme v teple. Do výpeku zašleháme vývar, šťávu z pomeranče a citronu, poté povaříme. Na závěr vmícháme šalvěj, smetanu a přivedeme k varu.
-
3
Řízky podáváme s plátky pomeranče, přelité omáčkou.