Paprikový koláč s cuketou po provensálsku
Suroviny
- 250 g Listové těsto
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ks Paprika červená
- 2 ks Paprika zelená
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cuketa
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 27 g
- Sodík 55 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 84.9 mg
- Draslík 123.2 mg
- Vláknina 3267.2 mg
- Vitamín A 3267.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava: Koláčovou formu nebo hlubší plech na pečení vymažeme lžící másla, na pomoučení válu budeme potřebovat asi 4 lžíce hladké mouky. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
-
2
Koláč: Listové těsto rozválíme na plát, který bude o něco větší, než koláčová forma nebo plech na pečení. Těstový plát rozložíme do připravené pečící nádoby tak aby těsto mělo miskovitý tvar a necháme ho tuhnout v lednici asi 30 minut. Než těsto v lednici ztuhne, připravíme si náplň.
-
3
Náplň: Zelené a červené kapie zbavíme jádřinců, nakrájíme je na kostky a opečeme je na pánvi v olivovém oleji tak, aby změkly.
-
4
Opékáme je asi 8 minut. Měkké kousky paprik necháme okapat od zbytků oleje. Cuketu očistíme, nakrájíme ji na kolečka. Nakrájenou cuketu opečeme dozlatova na olivovém oleji a necháme ji také okapat.
-
5
V misce nebo hrnku našleháme smetanu s jedním celým vejcem a roztok ochutíme solí a pepřem. V mléčném roztoku pak rozmícháme pečené kousky paprik a dobře promícháme. Paprikovou směs pak vlejeme do připraveného koláčového korpusu.
-
6
Obvod koláče obložíme opečenými kolečky cukety a pečeme asi 40 minut v předehřáté troubě, dokud okraje koláče nezezlátnou. Tento zeleninový koláč můžeme servírovat jako hlavní chod nebo pohoštění, teplý.