Paprikový koláč s cuketou po provensálsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 118 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Listové těsto
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Paprika červená
  • 2 ks Paprika zelená
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cuketa
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 342 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 55 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 84.9 mg
  • Draslík 123.2 mg
  • Vláknina 3267.2 mg
  • Vitamín A 3267.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava: Koláčovou formu nebo hlubší plech na pečení vymažeme lžící másla, na pomoučení válu budeme potřebovat asi 4 lžíce hladké mouky. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.

  • 2

    Koláč: Listové těsto rozválíme na plát, který bude o něco větší, než koláčová forma nebo plech na pečení. Těstový plát rozložíme do připravené pečící nádoby tak aby těsto mělo miskovitý tvar a necháme ho tuhnout v lednici asi 30 minut. Než těsto v lednici ztuhne, připravíme si náplň.

  • 3

    Náplň: Zelené a červené kapie zbavíme jádřinců, nakrájíme je na kostky a opečeme je na pánvi v olivovém oleji tak, aby změkly.

  • 4

    Opékáme je asi 8 minut. Měkké kousky paprik necháme okapat od zbytků oleje. Cuketu očistíme, nakrájíme ji na kolečka. Nakrájenou cuketu opečeme dozlatova na olivovém oleji a necháme ji také okapat.

  • 5

    V misce nebo hrnku našleháme smetanu s jedním celým vejcem a roztok ochutíme solí a pepřem. V mléčném roztoku pak rozmícháme pečené kousky paprik a dobře promícháme. Paprikovou směs pak vlejeme do připraveného koláčového korpusu.

  • 6

    Obvod koláče obložíme opečenými kolečky cukety a pečeme asi 40 minut v předehřáté troubě, dokud okraje koláče nezezlátnou. Tento zeleninový koláč můžeme servírovat jako hlavní chod nebo pohoštění, teplý.

Komentáře k receptu