Ukrajinské plněné papriky
Suroviny
- 125 ml Ocet vinný
- 250 ml Hovězí vývar základní
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 0.5 ks Zelí hlávkové bílé
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Hřebíček
- 5 ks Pepř černý celý
- 4 ks Paprika zelená
- 1 ks Petržel kořen
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 326 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 266 g
- Sodík 931 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1307.1 mg
- Vláknina 32728.2 mg
- Vitamín A 32728.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 219.2 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme marinádu. Dvě mrkve, malou petržel a čtvrtku celeru nahrubo nastrouháme, cibuli a pórek nakrájíme na kolečka a 10 minut dusíme na oleji. Pak přidáme rajský protlak a dohromady dusíme ještě 10-15 minut. Poté přilijeme 125 ml vinného octa, 250 ml hovězího vývaru, osolíme, přidáme lžíci cukru, bobkový list, celý pepř, hřebíček se skořicí a dusíme dalších 15-20 minut. Hotovou marinádu vychladíme.
-
2
Dále připravíme náplň. Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme jednu nastrouhanou mrkev a celer, nakrouhanou půlku malé hlávky zelí, osolíme, podlijeme 150 ml vody a doměkka podusíme.
-
3
Velké papriky zbavené stopek a jadřinců povaříme 15-20 minut ve slané vodě. Necháme je okapat, naplníme nádivkou, vložíme do kastrolu, zalijeme marinádou a dusíme v troubě 20-30 minut.
-
4
Podáváme studené, ozdobené sekanou petrželkou, jako přílohu, salát nebo předkrm.