Játrovo-rýžový pudink

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 150 g Džem brusinkový
  • 50 g Játra telecí
  • 400 g Rýže loupaná
  • 150 g Hrozinky
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 3 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Melasa
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 513 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 133 g
  • Sodík 189 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 36.1 mg
  • Draslík 178.4 mg
  • Vláknina 3896 mg
  • Vitamín A 3896 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 397.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře promytou rýži (40 g) vložíme do hrnce, zaljeme 1,5 litrem vařící vody a pomalu vaříme, než se všechna voda vyvaří. (Vaříme přibližně 20 minut.) Pekáček vytřeme slabě olejem nebo máslem. Na uvařenou rýži vlijeme horké mléko, osolíme, promícháme a nalijeme do pekáčku. Pekáček těsně uzavřeme poklicí a vložíme dusit do trouby, předem vyhřáté na 180°C-19°C. Dusíme přibližně 15 minut. Mezitím omyjeme hrozinky a dáme je do misky, zalijeme 3 dl horké vody a necháme namočené asi 10 minut, poté je scedíme. Játra odblaníme, odstraníme žilky, omyjeme a pokrájíme na kusy. Omyté vepřové plecko též rozkrájíme na kousky, očištěnou cibuli rozčtvrtíme. Maso i cibuli jemně pomeleme na masovém strojku, směs dáme do mísy, přidáme měkkou rýži, hrozinky, melasu, promícháme, podle chuti přidáme sůl a čerstvě pomletý pepř. Směs pečlivě vyšleháme, aby se všechny ingredience dobře spojily. Pečicí formu vytřeme 2 lžícemi oleje, vysypeme strouhankou a pudinkovou směs nalijeme do formy. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě na 170 - 180°C přibližně po dobu 50 - 60 minut.

  • 2

    Upečený játrový pudink vyklopíme na mísu, nakrájíme na porce a rozložíme na talíře. Přelijeme je rozpuštěným máslem (3 lžíce), ozdobíme brusinkovým džemem a servírujeme.

Komentáře k receptu