Játrovo-rýžový pudink
Suroviny
- 150 g Džem brusinkový
- 50 g Játra telecí
- 400 g Rýže loupaná
- 150 g Hrozinky
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 3 špetka Pepř bílý
- 1.5 l Voda pitná
- 5 dl Mléko plnotučné
- 3 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Melasa
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 513 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 133 g
- Sodík 189 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 36.1 mg
- Draslík 178.4 mg
- Vláknina 3896 mg
- Vitamín A 3896 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 397.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře promytou rýži (40 g) vložíme do hrnce, zaljeme 1,5 litrem vařící vody a pomalu vaříme, než se všechna voda vyvaří. (Vaříme přibližně 20 minut.) Pekáček vytřeme slabě olejem nebo máslem. Na uvařenou rýži vlijeme horké mléko, osolíme, promícháme a nalijeme do pekáčku. Pekáček těsně uzavřeme poklicí a vložíme dusit do trouby, předem vyhřáté na 180°C-19°C. Dusíme přibližně 15 minut. Mezitím omyjeme hrozinky a dáme je do misky, zalijeme 3 dl horké vody a necháme namočené asi 10 minut, poté je scedíme. Játra odblaníme, odstraníme žilky, omyjeme a pokrájíme na kusy. Omyté vepřové plecko též rozkrájíme na kousky, očištěnou cibuli rozčtvrtíme. Maso i cibuli jemně pomeleme na masovém strojku, směs dáme do mísy, přidáme měkkou rýži, hrozinky, melasu, promícháme, podle chuti přidáme sůl a čerstvě pomletý pepř. Směs pečlivě vyšleháme, aby se všechny ingredience dobře spojily. Pečicí formu vytřeme 2 lžícemi oleje, vysypeme strouhankou a pudinkovou směs nalijeme do formy. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě na 170 - 180°C přibližně po dobu 50 - 60 minut.
-
2
Upečený játrový pudink vyklopíme na mísu, nakrájíme na porce a rozložíme na talíře. Přelijeme je rozpuštěným máslem (3 lžíce), ozdobíme brusinkovým džemem a servírujeme.