Hovězí polévka s kroupami
Suroviny
- 500 g Kosti hovězí řídké
- 4 g Bobkový list
- 100 g Celer řapíkatý
- 20 g Petržel - nať
- 400 g Kroupy ječné
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Petržel kořen
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 326 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 80 g
- Sodík 387 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 39 mg
- Draslík 354.6 mg
- Vláknina 13042.5 mg
- Vitamín A 13042.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté maso dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu. Do vařící polévky vložíme oloupanou cibuli, česnek, bobkový list, očištěnou mrkev s celerem a petrželí. Nakonec vsypeme mletou papriku. Napůl hrnec přiklopíme poklicí a povaříme do změknutí masa 60 minut. Před dokončením vaření přidáme nasekanou petrželovou nať, dochutíme solí, pepřem a stáhneme z ohně.
-
2
Oprané a přebrané kroupy namočíme do vody na 60 minut. Potom je scedíme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu, potom povaříme ještě 25-30 minut až do úplného změknutí. Měkké kroupy opět scedíme a necháme okapat a vychladnout.
-
3
Maso a zeleninu z vývaru nakrájíme na malé kousky, vsypeme měkké kroupy a zamícháme. Podáváme na jednotlivých teplých hlubokých talířích nebo v polévkových miskách.