Ragú z humra
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 600 g Humr
- 1 kávová lžička Nové koření celé
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 3 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4 dl Víno bílé
- 2 dl Vývar z humrů
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Celer řapíkatý
- 2 polévková lžíce Sherry brandy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 510 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1328 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 221 mg
- Draslík 716.9 mg
- Vláknina 3956.2 mg
- Vitamín A 3956.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.4 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře omytého čerstvého humra (klepeta má svázaná) přivážeme na vhodnou plochou vařečku (aby se ocas nezkroutil dospod) a dáme ho do chladničky na cca hodinu, tak zůstane ztuhlý.
-
2
Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme očištěnou cibuli, oloupaný česnek, sůl, svazek omytých bylinek, koření (petrželovou nať, řapíkatý celer, bobkový list, nové koření, celý pepř) a bílé víno. Vodu povaříme asi 10 minut, poté vložíme humra přivázaného na dřevěnou vařečku do vroucího vývaru, v němž krásně zčervená. Vařit necháme maximálně deset minut (podle váhy do 600 g). Nesmí se převařit, protože by maso ztuhlo.
-
3
Humra vyjmeme z vařící vody a ostrým nožem rozpůlíme podél páteře. Rozevřeme ho a vyjmeme střívko. Klepeta před servírováním nakřápneme špičatou hranou ostrého nože, dále vyjmeme maso z celého humra a pokrájíme ho na kostičky.
-
4
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku, usmažíme světlou jíšku, postupně za stálého míchání přilijeme 2 dl vývaru z humra a 1 dl smetany. Omáčku ochutíme solí i pepřem. Pomalu vaříme 10 - 15 minut, poté přidáme humří maso, prohřejeme, pánev odstavíme z plotny, přidáme 2 lžíce Sherry brandy a servírujeme.