Pečené karbanátky s fazolovými lusky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Slanina vepřová
  • 500 g Maso mleté - mix
  • 500 g Fazolové lusky
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Hovězí vývar základní
  • 125 ml Zakysaná smetana
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Žemle tuková
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 4 polévková lžíce Bešamel
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 4 polévková lžíce Gouda
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 723 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 689 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 35.4 mg
  • Draslík 207.8 mg
  • Vláknina 2079 mg
  • Vitamín A 2079 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve začneme s přípravou fazolových lusků. V kastrole na rozpuštěné slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli, podlijeme horkým vývarem a přidáme na menší kusy nakrájené fazolové lusky. Zpočátku odkryté a později zakryté je na mírném ohni dusíme asi 40 minut. Udušené lusky vyjmeme, do šťávy zašleháme mouku, zavaříme ji, šťávu pak osolíme, přidáme 1 lžíci cukru, okořeníme tymiánem, vrátíme do ní lusky a necháme ještě přejít var. Stáhneme z ohně a přimícháme zakysanou smetanu.

  • 2

    Mezitím v míse dobře zpracujeme mleté maso, s vymačkanou, v mléce namočenou žemlí, solí, 1 nasekanou cibulí a sekanou petrželkou. Ze směsi utvoříme 8 oválných plochých karbanátků, které rozložíme na pekáč s rozehřátým sádlem. V každém karbanátku uděláme po délce mělkou rýhu, kterou potřeme bešamelem, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme sádlem a dáme na 20 minut do vyhřáté trouby péci.

  • 3

    Fazolové lusky upravíme na talíře, na ně položíme karbanátky a vše přelijeme vypečenou šťávou.

Komentáře k receptu