Pečené karbanátky s fazolovými lusky
Suroviny
- 40 g Slanina vepřová
- 500 g Maso mleté - mix
- 500 g Fazolové lusky
- 125 ml Mléko polotučné
- 250 ml Hovězí vývar základní
- 125 ml Zakysaná smetana
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 2 ks Cibule
- 2 ks Žemle tuková
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 4 polévková lžíce Bešamel
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 4 polévková lžíce Gouda
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 723 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 55 g
- Sodík 689 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 35.4 mg
- Draslík 207.8 mg
- Vláknina 2079 mg
- Vitamín A 2079 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve začneme s přípravou fazolových lusků. V kastrole na rozpuštěné slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli, podlijeme horkým vývarem a přidáme na menší kusy nakrájené fazolové lusky. Zpočátku odkryté a později zakryté je na mírném ohni dusíme asi 40 minut. Udušené lusky vyjmeme, do šťávy zašleháme mouku, zavaříme ji, šťávu pak osolíme, přidáme 1 lžíci cukru, okořeníme tymiánem, vrátíme do ní lusky a necháme ještě přejít var. Stáhneme z ohně a přimícháme zakysanou smetanu.
-
2
Mezitím v míse dobře zpracujeme mleté maso, s vymačkanou, v mléce namočenou žemlí, solí, 1 nasekanou cibulí a sekanou petrželkou. Ze směsi utvoříme 8 oválných plochých karbanátků, které rozložíme na pekáč s rozehřátým sádlem. V každém karbanátku uděláme po délce mělkou rýhu, kterou potřeme bešamelem, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme sádlem a dáme na 20 minut do vyhřáté trouby péci.
-
3
Fazolové lusky upravíme na talíře, na ně položíme karbanátky a vše přelijeme vypečenou šťávou.