Staroruské dušené hovězí maso
Suroviny
- 650 g Hovězí kližka
- 80 g Slanina vepřová
- 100 g Chléb konzumní
- 500 g Chléb celozrnný žitný
- 200 g Červená řepa sterilovaná
- 80 g Sádlo škvařené
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 125 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Bobkový list
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1051 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1701 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 49.3 mg
- Draslík 608.8 mg
- Vláknina 24518.2 mg
- Vitamín A 24518.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou hovězí kližku nakrájíme na kostky a obalíme v polohrubé mouce a prudce v pánvi na sádle po všech stranách opečeme. Dále na nudličky nakrájíme slaninu, na půlkolečka cibuli, na kolečka mrkev, na plátky celer a na kostičky 40 g tmavého žitného chleba.
-
2
Na dno kastrolu položíme nudličky slaniny a na ni rozložíme polovinu opečeného masa. Vše posypeme polovinou cibule, mrkve a celeru, osolíme, přidáme polovinu chleba, půl bobkového listu a drcený pepř. Na směs pak rozvrstvíme druhou polovinu masa, zeleniny a koření, povrch uhladíme a zalijeme horkým hovězím vývarem.
-
3
Kastrol postavíme na plotýnku, pokrm uvedeme do varu, pak jej dáme přikrytý do trouby a na mírném ohni do měkka dusíme. Asi po hodině zalijeme pokrm zakysanou smetanou a ještě 30 minut dusíme. Nakonec odkryjeme poklici a vše necháme krátce zapéct.
-
4
Dušené maso na talíři posypeme sekanou petrželkou a podáváme s chlebem a nakládanou červenou řepou.