Litevské zrazy
Suroviny
- 350 g Hovězí maso zadní
- 250 g Vepřový bok
- 200 g Cibule
- 70 g Strouhanka
- 600 g Brambory vařené
- 150 g Sádlo škvařené
- 250 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Žemle tuková
- 5 ks Vejce slepičí
- 6 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1254 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 92 g
- Sodík 1049 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 457.1 mg
- Draslík 853 mg
- Vláknina 9176.5 mg
- Vitamín A 9176.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zadní hovězí maso a vykostěný vepřový bůček nakrájíme na kostky, do mléka namočíme nalámané žemle a nasekáme zelenou petrželku. Dále drobně nakrájíme cibuli a natvrdo uvaříme 3 vejce.
-
2
Maso dvakrát umeleme na strojku, osolíme, opepříme, přidáme vymačkané žemle, 1 vejce a 2 lžíce petrželky. Dobře promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou a odložíme.
-
3
Pak připravíme náplň. V kastrolku na másle osmažíme cibuli, vmícháme rozsekaná nebo nahrubo nastrouhaná vařená vejce s petrželkou, osolíme, opepříme, zahustíme strouhankou, směs dobře promícháme a odstavíme.
-
4
Z masové směsi utvoříme oválné placičky, potřeme je připravenou náplní, svineme do zrazů (závitků) a konce přimáčkneme. Zrazy obalíme ve 2 rozšlehaných vejcích, obalíme ve strouhance a v rozpáleném sádle upečeme na pekáči v troubě.
-
5
Hotové zrazy podáváme s vařenými bramborami sypanými zelenou petrželkou.