Rýžový pilaf pro alergiky
Suroviny
- 225 g Rýže Basmati
- 50 g Tymián čerstvý
- 50 g Petržel - nať
- 115 g Rýže indiánská
- 1 ks Cibule
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Olej kukuřičný
- 3 polévková lžíce Rozinky tmavé
- 2 polévková lžíce Brusinky sušené
- 3 polévková lžíce Oříšky piniové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 327 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 12 g
- Sodík 826 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 3 mg
- Draslík 508.9 mg
- Vláknina 8513.3 mg
- Vitamín A 8513.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.5 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce vlijeme 300 ml vývaru, počkáme, dokud nezačne vřít a poté do něj vsypeme divokou rýži. Zakryjeme hrnec poklicí, ztlumíme teplotu a vaříme 50 minut, než rýže změkne a vsákne tekutinu.
-
2
Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme nadrobno. V pánvi si zahřejeme olej. Vhodíme na něj cibuli, česnek, pokrájený celer a smažíme, dokud vše nezměkne, nesmí ale zhnědnout, tedy asi 3 minuty.
-
3
Do pánve přidáme rýži basmati a mícháme, aby se všechna zrníčka obalila v tuku. Přidáme lístky tymiánu a zalijeme zbytkem vývaru. Ztlumíme teplotu, vložíme bobkový list, přidáme rozinky, brusinky, sůl a pepř. Zakryjeme a necháme probublávat, dokud rýže nevsákne všechnu tekutinu. To potrvá asi 12 minut. Poté pánev odstavíme.
-
4
Jakmile se dovaří divoká rýže, vložíme ji k rýži basmati a přidáme nasekanou petrželovou nať a semena pinie. Promícháme a podáváme.