Pomerančový koláč sypaný mandlemi
Suroviny
- 125 g Cukr krystal
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Pomerančová šťáva
- 1 kávová lžička Šťáva citrónová
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Šťáva citrónová
- 1 polévková lžíce Mandle plátky
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 334 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 15 g
- Sodík 41 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 153.2 mg
- Draslík 45.7 mg
- Vláknina 2136.6 mg
- Vitamín A 2136.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava na pečení: dortovou formu vymažeme lžící másla, dno formy vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejme na 180°C.
-
2
Koláč: mandle nameleme, žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, vmícháme pomerančovou a citrónovou šťávu, pomerančovou i citrónovou kůru, skořici. Do těsta poté opatrně mícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva. Nakonec vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté formě asi 40 minut. Hotový koláč by měl být pružný na dotek. Upečený koláč necháme chvíli chladnout ve formě, následně ho z formy vyklopíme, posypeme 3 lžícmi moučkového cukru a plátky mandlí. Tento moučník servírujeme vychladý jako pohoštění, nejčastěji s ušlehanou šlehačkou.
-
3
Šlehačka: šlehačku vyšleháme s moučkovým cukrem, pomerančovou i citrónovou šťávou a se skořicí. Šleháme ji studenou v chladné misce.