Citrusový koláč z mandarinek klementinek
Suroviny
- 180 g Máslo čerstvé
- 180 g Cukr krupice
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 kávová lžička Cukr krystal
- 2 ks Mandarinky
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mandle
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 478 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 28 g
- Sodík 32 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 124.7 mg
- Draslík 175.8 mg
- Vláknina 4262.5 mg
- Vitamín A 4262.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava pečení:
-
2
Dortovou formu vymažeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
-
3
Těsto: Mandle nameleme, mouku s kypřícím práškem do pečiva prosejeme. Mandarinky - klementinky důkladně omyjeme a oloupeme kůru, kterou nastrouháme najemno.Z oloupané mandarinky potom ještě vymačkáme šťávu. Nastrouhanou citrusovou kůru a vymačkanou šťávu
-
4
z mandarinek klementinek vymícháme se změklým máslem a s cukrem do pěny. Do vzniklé pěny opatrně zabalíme mouku s kypřícím práškem, mleté mandle a smetanu.
-
5
Takto připravené těsto vlijeme do připravené dortové formy a koláč pečeme asi 60 minut v předehřáté formě. Hotový koláč vyklopíme na děrovanou podložku - aby pára z koláče vycházela rovnoměrně. Koláč necháme vychladnout jen z části. Ještě vlahý koláč poléváme cukrovou polevou z mandarinkové šťávy jen tak dlouho, dokud se šťáva vsakuje. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem a necháme ho vychadnout. Koláč servírujeme rozkrájený na dílky, jako pohoštění.
-
6
Cukrová poleva: Z mandarinek vymačkáme 3 lžičky šťávy, kterou smícháme s 3lžičkami cukru.