Citrusový koláč z mandarinek klementinek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 180 g Máslo čerstvé
  • 180 g Cukr krupice
  • 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 kávová lžička Cukr krystal
  • 2 ks Mandarinky
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mandle
  • 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 478 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 32 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 124.7 mg
  • Draslík 175.8 mg
  • Vláknina 4262.5 mg
  • Vitamín A 4262.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava pečení:

  • 2

    Dortovou formu vymažeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.

  • 3

    Těsto: Mandle nameleme, mouku s kypřícím práškem do pečiva prosejeme. Mandarinky - klementinky důkladně omyjeme a oloupeme kůru, kterou nastrouháme najemno.Z oloupané mandarinky potom ještě vymačkáme šťávu. Nastrouhanou citrusovou kůru a vymačkanou šťávu

  • 4

    z mandarinek klementinek vymícháme se změklým máslem a s cukrem do pěny. Do vzniklé pěny opatrně zabalíme mouku s kypřícím práškem, mleté mandle a smetanu.

  • 5

    Takto připravené těsto vlijeme do připravené dortové formy a koláč pečeme asi 60 minut v předehřáté formě. Hotový koláč vyklopíme na děrovanou podložku - aby pára z koláče vycházela rovnoměrně. Koláč necháme vychladnout jen z části. Ještě vlahý koláč poléváme cukrovou polevou z mandarinkové šťávy jen tak dlouho, dokud se šťáva vsakuje. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem a necháme ho vychadnout. Koláč servírujeme rozkrájený na dílky, jako pohoštění.

  • 6

    Cukrová poleva: Z mandarinek vymačkáme 3 lžičky šťávy, kterou smícháme s 3lžičkami cukru.

Komentáře k receptu