Vánoční biskupský chlebíček
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 20 g Cukr vanilka
- 150 g Cukr moučkový
- 350 g Mouka polohrubá
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 60 g Rozinky bílé
- 20 g Pomerančová kůra
- 20 g Citronová kůra
- 70 g Kandované ovoce
- 40 g Ořechy vlašské
- 100 g Čokoláda 70% kakao
- 50 ml Rum
- 70 ml Mléko - podmáslí
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 0.04 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 631 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 33 g
- Sodík 82 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 152.7 mg
- Draslík 286.1 mg
- Vláknina 6581 mg
- Vitamín A 6581 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky do nádoby kuchyňského robotu. Přidáme špetku solí, vanilkový i moučkový cukr a utřeme do pěny. Postupně za stálého šlehání přidáváme vejce, nakonec vlijeme rum.
-
2
Prosátou mouku s kypřicím práškem dáme do misky. Dále v míchání pokračujeme ručně nebo dřevěnou vařečkou, abychom nepoškodili kandované ovoce. Do připravené mouky postupně vmícháme rozinky, citrónovou i pomerančovou kůru, na malé kousky pokrájené kandované ovoce, nasekané ořechy. Nakonec přilijeme podmáslí a dobře promícháme. Směs smícháme dohromady s máslovou pěnou.
-
3
Formu na pečení chlebíčku vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou, naplníme formu připraveným těstem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 stupních cca 45 - 50 minut. Upečený chlebíček po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout ve formě. Poté ho vyklopíme a necháme dochladnout volně.
-
4
Čokoládu rozpustíme v teflonové pánvi, potřeme jí celý vychladlý chlebíček. Vložíme do lednice, aby čokoláda zatuhla.
-
5
Biskupský chlebíček krájíme na tenké plátky a podáváme.