Šunkovo-cibulový koláč pro alergiky na vejce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 140 g Máslo čerstvé
  • 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Šunka dušená
  • 50 g Petržel - nať
  • 25 g Šalvěj čerstvá
  • 115 g Sýr Čedar
  • 500 g Hrách zelený sušený
  • 360 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kávová lžička Xantanová guma
  • 2 ks Cibule
  • 1 špetka Sůl
  • 6 polévková lžíce Mouka bramborová
  • 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1405 kcal
  • Sacharidy 224 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 235 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 61.7 mg
  • Draslík 136.6 mg
  • Vláknina 19886.2 mg
  • Vitamín A 19886.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Základní těsto pro alergiky na vejce a ořechy [55870]:

  • 2

    V misce si smícháme mouku (asi 5 g mouky si schováme na pomoučení válu) se solí. Postupně přidáváme máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.

  • 3

    Smícháme vidličkou se studenou vodou, aby vzniklo nelepivé těsto, které dohněteme rukama.

  • 4

    Těsto vyklopíme na pomoučený vál a postupně dopracováváme, dokud není zcela bez bublinek a prasklinek. Zabalíme těsto do fólie a vložíme na 30 minut do chladničky.

  • 5

    Předehřejeme si troubu na 200 °C. Základní těsto vyjmeme z chladničky. Na pomoučeném vále z něj vyválíme placku o délce a šířce jednoho plechu. Plát položíme na pečicí papír a propícháme vidličkou. Položíme na něj plát pečicího papíru a zatížíme sušeným hrachem. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak odstraníme hrách a vrchní pečicí papír a pečeme dalších 5 minut dozlatova. Hrách je určen jenom k zatížení při pečení. Vytáhneme plech z trouby a teplotu v troubě snížíme na 190 °C.

  • 6

    Oloupeme cibuli a nasekáme na kostičky. Do pánve vlijeme olej a rozpálíme ho. Přihodíme cibuli a necháme, dokud nezesklovatí. Přidáme šunku nakrájenou na kostičky a smažíme ještě asi 2 minuty. Pak vyndáme osmaženou cibuli se šunkou z pánve.

  • 7

    V misce si smícháme bramborovou mouku s xanthanovou gumou a vodou, přidáme smetanu a rozšleháme. Sýr čedar nastrouháme a polovinu jeho množství přidáme k rozšlehané směsi se smetanou. Promícháme, osolíme a opepříme a přidáme ještě nadrobno nasekanou petrželku a šalvěj.

  • 8

    Šunku s cibulí navrstvíme na upečené těsto na plechu. Zalijeme smetanou rozmíchanou s bramborovou moukou, xanthanovou gumou, vodou a sýrem. Povrch posypeme druhou polovinou nastrouhaného sýra. Vložíme do trouby a pečeme 35 minut při 190 °C, dokud nezačne koláč zlátnout. Rozkrájíme a podáváme teplé.

Komentáře k receptu