Šunkovo-cibulový koláč pro alergiky na vejce
Suroviny
- 140 g Máslo čerstvé
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Šunka dušená
- 50 g Petržel - nať
- 25 g Šalvěj čerstvá
- 115 g Sýr Čedar
- 500 g Hrách zelený sušený
- 360 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Xantanová guma
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 6 polévková lžíce Mouka bramborová
- 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1405 kcal
- Sacharidy 224 g
- Tuky 33 g
- Sodík 235 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 61.7 mg
- Draslík 136.6 mg
- Vláknina 19886.2 mg
- Vitamín A 19886.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Základní těsto pro alergiky na vejce a ořechy [55870]:
-
2
V misce si smícháme mouku (asi 5 g mouky si schováme na pomoučení válu) se solí. Postupně přidáváme máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.
-
3
Smícháme vidličkou se studenou vodou, aby vzniklo nelepivé těsto, které dohněteme rukama.
-
4
Těsto vyklopíme na pomoučený vál a postupně dopracováváme, dokud není zcela bez bublinek a prasklinek. Zabalíme těsto do fólie a vložíme na 30 minut do chladničky.
-
5
Předehřejeme si troubu na 200 °C. Základní těsto vyjmeme z chladničky. Na pomoučeném vále z něj vyválíme placku o délce a šířce jednoho plechu. Plát položíme na pečicí papír a propícháme vidličkou. Položíme na něj plát pečicího papíru a zatížíme sušeným hrachem. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak odstraníme hrách a vrchní pečicí papír a pečeme dalších 5 minut dozlatova. Hrách je určen jenom k zatížení při pečení. Vytáhneme plech z trouby a teplotu v troubě snížíme na 190 °C.
-
6
Oloupeme cibuli a nasekáme na kostičky. Do pánve vlijeme olej a rozpálíme ho. Přihodíme cibuli a necháme, dokud nezesklovatí. Přidáme šunku nakrájenou na kostičky a smažíme ještě asi 2 minuty. Pak vyndáme osmaženou cibuli se šunkou z pánve.
-
7
V misce si smícháme bramborovou mouku s xanthanovou gumou a vodou, přidáme smetanu a rozšleháme. Sýr čedar nastrouháme a polovinu jeho množství přidáme k rozšlehané směsi se smetanou. Promícháme, osolíme a opepříme a přidáme ještě nadrobno nasekanou petrželku a šalvěj.
-
8
Šunku s cibulí navrstvíme na upečené těsto na plechu. Zalijeme smetanou rozmíchanou s bramborovou moukou, xanthanovou gumou, vodou a sýrem. Povrch posypeme druhou polovinou nastrouhaného sýra. Vložíme do trouby a pečeme 35 minut při 190 °C, dokud nezačne koláč zlátnout. Rozkrájíme a podáváme teplé.