Husa Perigourdine

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 200 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 1000 g Vepřová krkovička
  • 400 g Žampiony čerstvé
  • 150 g Sádlo škvařené
  • 1200 g Husa domácí
  • 350 ml Voda pitná
  • 50 ml Brandy
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Solamyl
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 762 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 69 g
  • Sodík 287 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 214 mg
  • Draslík 459.2 mg
  • Vláknina 1311.4 mg
  • Vitamín A 1311.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Středně velkou husu omyjeme, osušíme a zbavíme poslední části křídel. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, na másle je osolené s nakrájenou cibulí a nasekanou petrželkou orestujeme. Krkovičku s husími játry a žaludkem umeleme, přidáme vejce, žampiony, sekanou petrželku, mouku, vše osolíme, opepříme a dobře prohněteme. Směsí pak naplníme husu, otvor zašijeme, husu osolíme, vložíme na pekáč v troubě s rozehřátým sádlem a 150 ml vody.

  • 2

    Pekáč přikryjeme a husu nejprve po obou stranách asi 1,5 hodiny dusíme, pak ji nezakrytou zvolna pečeme, neprve prsíčky dolů. Během pečení husu mělce propichujeme v tučných částech, aby se sádlo snadněji vypékalo. Když je husa na hřbetě červená, obrátíme ji, dopečeme na prudkém ohni.

  • 3

    Z upečené husy slijeme sádlo, oflambujeme ji koňakem a přendáme do jiné nádoby. Šťávu zalijeme 200 ml vody, ve které jsme rozmíchali lžičku Solamylu, povaříme do mírného zhoustnutí a procedíme ji.

  • 4

    Husu i nádivku rozdělíme na talíře, porce servírujeme přelité šťávou a sádlem z pečeně.

Komentáře k receptu