Snídaňové loupáčky pro alergiky bez vajec
Suroviny
- 85 g Máslo čerstvé
- 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 155 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Droždí sušené
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 244 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 15 g
- Sodík 49 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 17.4 mg
- Draslík 9.6 mg
- Vláknina 2309.9 mg
- Vitamín A 2309.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce smícháme mouku (dvě lžíce schováme stranou na pomoučnění válu) a sůl, přidáme cukr. Pro promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme.
-
2
15 g pokrájeného změklého máslo rozpustíme v kastrolu. Přilijeme mléko, jakmile je teplé, přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto.
-
3
Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o tloušťce asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého másla, horní část těsta přehneme dolů přes střed, spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrtinu kruhu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou másla. Opakujeme ještě do třetice.
-
4
Potom těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě.
-
5
Následně těsto vybalíme z fólie, rozválíme na vále a opakujeme dvakrát stejný postup vyválení, složení a otočení, ale už žádné máslo nepřidáváme. Nakonec z těsta vyválíme 5 cm silný čtvercový plát, který rozdělíme na čtyři stejné čtverce. Ty překrojíme úhlopříčně na poloviny, aby vznikly trojúhelníky.
-
6
Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem. Papír potřeme olejem, předehřejeme troubu na 220 ºC.
-
7
V misce rozšleháme zbylé tři lžíce smetany s krupicovým cukrem, polovinou množství ušlehaného vejce potřeme trojúhelníky z těsta.
-
8
Trojúhelníky srolujeme, začneme delší stranou. Ohneme do půlměsíčku do tvaru rohlíčků a vložíme na pečicí papír, lehce potřeme olejem a uložíme na teplé místo, kde necháme rohlíčky 45 minut kynout na teplém místě.
-
9
Vykynuté loupáčky potřeme zbytkem vaječné polevy a vložíme do trouby. Necháme 15 minut péct. Podáváme teplé.