Galetka – zapékané bramborové plátky s pyré

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 250 g Brambory
  • 50 g Mascarpone
  • 100 g Anglická slanina
  • 1.2 g Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 7 dl Voda pitná
  • 4 dl Voda pitná
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.12 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.24 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 358 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 435 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 60.7 mg
  • Draslík 826.4 mg
  • Vláknina 9375 mg
  • Vitamín A 9375 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a omyjeme brambory. 2/3 brambor nakrájíme na plátky silné asi 3–4 mm, dáme je do vody se solí a vaříme je jen 10 minut. Poté je scedíme. Plátky poskládáme vedle sebe do tvaru kola o průměru 15 cm na potravinářskou fólii, kterou jsme si rozložili na mělký talíř. Plátky pokryjeme bramborovým pyré s anglickou slaninou a sýrem. Upravenou galetku překryjeme fólií, dobře zabalíme a dáme do chladničky ztuhnout.

  • 2

    Mezitím si připravíme bramborové pyré. 1/3 oloupaných brambor nakrájíme na kostičky, dáme je do rendlíku se 4 dl vody, přidáme 0,5 lžičky soli a brambory uvaříme doměkka.

  • 3

    Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, které v pánvi na lžičce másla orestujeme dozlatova. Uvařené brambory scedíme, rozmačkáme, přidáme horkou smetanu a pyré vyšleháme metlou. Přimícháme do něj anglickou slaninu a sýr mascarpone.

  • 4

    Ztuhlou galetku rozbalíme. V pánvi si rozpálíme olej s máslem a galetku překlopíme na omastek. Osmažíme ji z každé strany dozlatova a hned horkou podáváme.

Komentáře k receptu