Galetka – zapékané bramborové plátky s pyré
Suroviny
- 500 g Brambory
- 250 g Brambory
- 50 g Mascarpone
- 100 g Anglická slanina
- 1.2 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 7 dl Voda pitná
- 4 dl Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.12 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.24 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 25 g
- Sodík 435 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 60.7 mg
- Draslík 826.4 mg
- Vláknina 9375 mg
- Vitamín A 9375 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme brambory. 2/3 brambor nakrájíme na plátky silné asi 3–4 mm, dáme je do vody se solí a vaříme je jen 10 minut. Poté je scedíme. Plátky poskládáme vedle sebe do tvaru kola o průměru 15 cm na potravinářskou fólii, kterou jsme si rozložili na mělký talíř. Plátky pokryjeme bramborovým pyré s anglickou slaninou a sýrem. Upravenou galetku překryjeme fólií, dobře zabalíme a dáme do chladničky ztuhnout.
-
2
Mezitím si připravíme bramborové pyré. 1/3 oloupaných brambor nakrájíme na kostičky, dáme je do rendlíku se 4 dl vody, přidáme 0,5 lžičky soli a brambory uvaříme doměkka.
-
3
Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, které v pánvi na lžičce másla orestujeme dozlatova. Uvařené brambory scedíme, rozmačkáme, přidáme horkou smetanu a pyré vyšleháme metlou. Přimícháme do něj anglickou slaninu a sýr mascarpone.
-
4
Ztuhlou galetku rozbalíme. V pánvi si rozpálíme olej s máslem a galetku překlopíme na omastek. Osmažíme ji z každé strany dozlatova a hned horkou podáváme.