Bylinkový aspik s uzeným kolenem
Suroviny
- 250 g Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 5 ks Cibule
- 6 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
- 4 ks Nové koření celé
- 3 ks Šalotka
- 2 ks Cibulka jarní
- 7 stroužek Česnek
- 4 l Vývar drůbeží
- 1.5 dl Víno bílé
- 2.5 dl Ocet bílý vinný
- 2.4 kg Vepřová kýta uzená
- 1 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Majoránka
- 0.5 polévková lžíce Skořice mletá
- 3 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 3 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1397 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 40 g
- Sodík 4825 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 487.8 mg
- Vláknina 16009.2 mg
- Vitamín A 16009.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté čerstvé bylinky tymián, rozmarýn a majoránku svážeme nití. Omytá uzená kolena vložíme do většího hrnce, zalijeme vývarem, přidáme 5 kusů očištěné a pokrájené cibule, 7 stroužků česneku, 1 lžíci soli, lžičku celého pepře a 4 ks nového koření a svazek bylinek. Vývar s masem přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pod poklicí maso vaříme 3 hodiny. Vaříme tak, že vývar jen mírně probublává. Během vaření doléváme vývarem, aby maso bylo ponořené.
-
2
Uvařené maso bude velmi měkké a měly by zbýt 2 litry silného vývaru. Maso vyjmeme, vychladlé vykostíme, odstraníme kůži, žilky a šlachy. Maso pokrájíme na kostky, které rozdělíme do větších porcelánových misek. Očištěnou šalotku pokrájíme na osminky a přidáme ji k masu. Silný aspikový vývar přecedíme přes síto do druhé nádoby. Poté nalijeme do misek s masem a cibulí. Maso musí zůstat pod hladinou. Misky s aspikem odložíme do chladničky na 12 hodin.
-
3
Druhý den připravíme k aspiku sladkokyselý skořicový sirup: do rendlíku dáme 1.5 dl bílého vína, 250 g cukru, 2.5 dl bílého vinného octa, 0.5 lžíce mleté skořice a 1 lžičku Maizeny. Vše důkladně rozmícháme a za stálého míchání vaříme 1 minutu. Poté sirup odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Očistíme a omyjeme jarní cibulky. Pokrájíme je i s natí na tenké kroužky. Aspik s uzeným vyklopíme z misek na talíře, polijeme podle chuti sirupem, ozdobíme jarní cibulkou a podáváme s bílým pečivem.