Letní rýžová pochoutka
Suroviny
- 200 g Kompot jahodový
- 200 g Kompot mandarinkový
- 40 g Pudinkový prášek - kakaový
- 200 g Rýže loupaná
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 20 g Cukr vanilka
- 2 ml Citronová šťáva
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl
- 5 dl Mléko plnotučné
- 5 dl Víno bílé
- 5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 515 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 17 g
- Sodík 52 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 54.2 mg
- Draslík 141.8 mg
- Vláknina 3681.3 mg
- Vitamín A 3681.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 518 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vlijeme vodu a víno. Slabě osolíme, přisypeme cukr a opranou rýži. Necháme rýži 120 minut nabobtnat. Hrnec s rýží postavíme na sporák a přisypeme vanilkový cukr, přidáme vanilku a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Kaši stáhneme z ohně, vmícháme do ní jemně nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu. Kaši nalijeme do ploché nádoby a necháme ztuhnout.
-
2
Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme pudinkový prášek, cukr. Za stálého míchání uvaříme hustý krém, který ještě teplý nalijeme na vychladlou a ztuhlou rýžovou kaši. Opět necháme odležet.
-
3
Následně pochoutku nakrájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé dezertní talířky. Každou porci bohatě ozdobíme jahodovým a mandarinkovým kompotový ovocem. Těsně před podáváním na porce nastříkáme vyšlehanou šlehačkou a servírujeme.