Salát z mořských řas se sezamem
Suroviny
- 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Mrkev kořen
- 20 g Sezam - semena
- 8 g Droždí
- 100 g Olivy černé
- 500 g Mořské řasy sušené
- 100 ml Olej olivový
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Pasta česneková
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 921 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 157 g
- Sodík 1663 mg
- Bílkoviny 82 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1787.8 mg
- Vláknina 19344.5 mg
- Vitamín A 19344.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 6.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé mořské řasy důkladně propláchneme. Použijeme-li sušené, necháme předem nabobtnat ve větším množství vody. Sezamová semínka krátce nasucho osmahneme a rozmixujeme. Přitom postupně přiléváme olivový olej.
-
2
Mrkev očistíme, oškrábeme a na jedné straně podélně seřízneme tak, aby se dala postavit. Pokrájíme na tenké plátky a ty poté na jemnou slámu. Smícháme s řasami a sezamovou pastou.
-
3
Na pečivo rozmícháme droždí v 200 ml vlažné vody, přisypeme 2 lžíce mouky, připravíme kvásek a necháme vykynout. Zbylou mouku prosejeme, přidáme sůl a za stálého míchání vpracujeme postupně česnekovou pastu, kvásek a olej. Vypracujeme těsto, vytvoříme bochánek a zakryjeme mísou. Na teplém místě necháme cca 60 minut kynout.
-
4
Poté těsto vyválíme do tvaru nádoby, ve které jej budeme péct, znovu necháme krátce vykynout, posypeme nasekaným rozmarýnem a olivami. Po cca 30 minutách kynutí vložíme chleby do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 30–40 minut.
-
5
Salát z řas rozdělíme do středu talířů a doplníme plátky upečeného chleba.