Polévka italská bollito misto
Suroviny
- 50 g Petržel - nať
- 600 g Hovězí kližka
- 600 g Telecí kýta
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 125 ml Olej olivový
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Telecí jazyk
- 2 ks Sardelové řezy
- 8 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 2 ks Telecí kosti
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 1.2 kg Kuře
- 3 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Kapary
- 2 polévková lžíce Ocet bílý vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1643 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 188 g
- Sodík 3022 mg
- Bílkoviny 154 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 500 mg
- Draslík 2189.8 mg
- Vláknina 13414.4 mg
- Vitamín A 13414.4 mg
- Vitamín B6 2.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 100.3 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme velký hrnec, do kterého dáme hovězí maso, kosti, osolíme a opepříme. Zalijeme vodou a 1 hodinu vaříme.
-
2
Přidáme telecí jazyk a dál vaříme ještě 30 minut.
-
3
Dovnitř omytého kuřete vložíme rozmarýn. Kuře přidáme do vývaru, vložíme k němu ještě telecí maso. Oškrábeme mrkev, petržel a celer a nakrájíme na kostičky a přidáme do vývaru. Oloupeme cibuli a vložíme do vývaru. Vaříme 1 hodinu. 15 minut před dokončením polévky přidáme kůru nastrouhanou z jednoho citronu.
-
4
Připravíme omáčku. Najemno nasekáme petrželku, pokrájíme česnek, sardelové řezy, kapary. Vejce uvaříme v osolené vodě natvrdo, zchladíme a nakrájíme na kousíčky. Promícháme se strouhankou a octem. Pak postupně vmícháváme olej, dokud nevznikne roztíratelná omáčka. Osolíme a opepříme. Připravenou omáčku vložíme do chladničky, kde ji necháme 1 hodinu odležet.
-
5
Z vývaru vyndáme telecí jazyk, oloupeme z něj kůži a pokrájíme ji na plátky. Rozporcujeme kuře na 6 dílů. Plátky telecího jazyka a kusy kuřete rozdělíme do talířů. Zalijeme je hotovým vývarem, do kterého přidáme omáčku.