Pečená kachna na ananasu
Suroviny
- 350 g Ananas
- 30 g Máslo čerstvé
- 1000 g Kachna domácí
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Balsamico ocet
- 0.17 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 766 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 128 g
- Sodík 248 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 132.7 mg
- Draslík 648.9 mg
- Vláknina 4275.8 mg
- Vitamín A 4275.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.8 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kachnu opláchneme a osušíme. Osolíme ji a opepříme.
-
2
Drůbky, tedy krk, žaludek, srdce a špičky křídel vložíme do osolené vody. Oškrábeme zeleninu, tedy mrkev, petržel a celer a pokrájíme na kostičky. Přidáme do hrnce k drůbkům a uvaříme vývar.
-
3
Předehřejeme si troubu na 180 °C.
-
4
Na pekáč vlijeme olej a kachnu opečeme po všech stranách. Vložíme do trouby a podlijeme hotovým vývarem. Pečeme 60 minut doměkka. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou.
-
5
Okrájíme ananas. střed vykrojíme. Polovinu jeho dužniny rozmixujeme v mixéru, druhou polovinu pokrájíme na kostičky.
-
6
Upečenou kachnu vyndáme z pekáče. Šťávu přecedíme přes síto a odebereme z ní tuk.
-
7
Ke šťávě z kachny přidáme rozmixovaný ananas, 2 lžíce sójové omáčky a lžíci balzamikového octa a 250 ml vývaru z drůbků. Odpařujeme, dokud nezhoustne. Pak prolisujeme přes síto.
-
8
Rozmixujeme kachní játra a přidáme k nim máslo. Lisujeme je do omáčky. Zahřejeme, ale už nevaříme. Zbylou polovinu ananasu pokrájenou na kousky opečeme na másle a přidáme do omáčky.
-
9
Rozporcujeme kachnu a podáváme ji s omáčkou.