Linguine s jehněčím ragú
Suroviny
- 400 g Jehněčí maso
- 50 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 50 g Mandle plátky
- 400 g Těstoviny Linguine
- 150 ml Víno červené
- 150 ml Vývar zeleninový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mandle mleté
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 639 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 24 g
- Sodík 652 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 71.3 mg
- Draslík 248.7 mg
- Vláknina 2872.4 mg
- Vitamín A 2872.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 760.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na malé kostky, stejně tak prorostlejší slaninu. Omyjeme rajčata a celer, osušíme utěrkou, rajčatům nakrojíme slupku po obvodu (opticky rozdělíme na čtvrtiny), spaříme horkou vodou, oloupeme. Nakrájíme na čtvrtky, zbavíme semen, odkrojíme zbytky po stopkách a dužinu nakrájíme na na kostky. Stonek celeru pokrájíme na tenčí plátky, oloupeme česnek a cibuli, nasekáme.
-
2
Na pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme kostky jehněčího masa a slaniny, zhruba 5 minut opékáme, poté přidáme cibuli, česnek, celer, mleté mandle, znova vše 2 minuty opékáme. Vsypeme rajčata s rozmarýnem, vše zalijeme červeným vínem.
-
3
Ragú vaříme zhruba 5 minut, přidáme vývar, dle chuti osolíme, opepříme. Necháme dusit pod pokličkou na mírném plameni asi 2 hodiny.
-
4
Mezitím připravíme velký hrnec, přivedeme k varu alespoň 4 litry osolené vody a podle návodu na obalu uvaříme těstoviny na skus. Na plech položíme pečící papír, rozprostřeme plátky mandlí a orestujeme do zlatova v troubě.
-
5
Linguine slijeme přes síto, necháme krátce vykapat a rozdělíme je na předem vyhřáté talíře. Přidáme ragú, ozdobíme orestovanými plátky mandlí.