Osvěžující rajčatová polévka - gazpacho
Suroviny
- 2 krajíc Chléb celozrnný pšeničný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Bageta
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Okurka salátová
- 1 ks Cibule červená
- 2 stroužek Česnek
- 2 dl Voda pitná
- 1 kg Rajčata
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 9 g
- Sodík 1167 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 105 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1067.1 mg
- Vláknina 19610.5 mg
- Vitamín A 19610.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.3 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bagety rozkrájíme na menší kusy, vložíme do mísy a zalijeme vodou. Necháme rozmočit, poté je z vody vymačkáme a dáme do mixéru. Omytá rajčata spaříme vodou, oloupeme, rozkrájíme, zbavíme semínek. Jedno rajče pokrájíme na kostičky a odložíme do misky. Menší omytou salátovou okurku oloupeme, podélně rozkrojíme, zbavíme semínek, pokrájíme na kostičky z kterých polovinu odložíme k rajčeti do misky (použijeme na ozdobu). Omyjeme červenou papriku a maličkou chilli papričku. Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a krájíme na malé kousky - polovinu odložíme do misky k okurce. Očistíme a drobně pokrájíme červenou cibuli, přidáme do misky k okurce, všechny ostatní ingredience dáme do mixéru k bagetám.
-
2
Mixujeme do hladka, přidáme rozetřený česnek, po kapkách přiléváme olivový olej. Směs by musí mít nakonec hladkou konzistenci, podle chuti můžeme polévku dochutit cukrem, solí, pepřem a 1 - 2 lžícemi vinného octa. Poté ji odložíme na 2 hodiny do chladničky.
-
3
Mezitím bílý chleba nakrájíme na kostičky, v teflonové pánvi je nasucho opečeme do zlatova.
-
4
Gazpacho podáváme tak, že do každé porce přidáme 1 - 2 lžíce odložené pokrájené zeleniny s kostičkami chleba.