Osvěžující rajčatová polévka - gazpacho

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 32 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 2 krajíc Chléb celozrnný pšeničný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Bageta
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 ks Okurka salátová
  • 1 ks Cibule červená
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 kg Rajčata
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 577 kcal
  • Sacharidy 105 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 1167 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 105 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1067.1 mg
  • Vláknina 19610.5 mg
  • Vitamín A 19610.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62.3 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bagety rozkrájíme na menší kusy, vložíme do mísy a zalijeme vodou. Necháme rozmočit, poté je z vody vymačkáme a dáme do mixéru. Omytá rajčata spaříme vodou, oloupeme, rozkrájíme, zbavíme semínek. Jedno rajče pokrájíme na kostičky a odložíme do misky. Menší omytou salátovou okurku oloupeme, podélně rozkrojíme, zbavíme semínek, pokrájíme na kostičky z kterých polovinu odložíme k rajčeti do misky (použijeme na ozdobu). Omyjeme červenou papriku a maličkou chilli papričku. Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a krájíme na malé kousky - polovinu odložíme do misky k okurce. Očistíme a drobně pokrájíme červenou cibuli, přidáme do misky k okurce, všechny ostatní ingredience dáme do mixéru k bagetám.

  • 2

    Mixujeme do hladka, přidáme rozetřený česnek, po kapkách přiléváme olivový olej. Směs by musí mít nakonec hladkou konzistenci, podle chuti můžeme polévku dochutit cukrem, solí, pepřem a 1 - 2 lžícemi vinného octa. Poté ji odložíme na 2 hodiny do chladničky.

  • 3

    Mezitím bílý chleba nakrájíme na kostičky, v teflonové pánvi je nasucho opečeme do zlatova.

  • 4

    Gazpacho podáváme tak, že do každé porce přidáme 1 - 2 lžíce odložené pokrájené zeleniny s kostičkami chleba.

Komentáře k receptu