Těstoviny Tagliatelle s tykví
Suroviny
- 120 g Šunka parmská
- 250 g Tagliatelle
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 2.5 dl Vývar drůbeží
- 0.5 kg Tykev
- 1.18 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 14 g
- Sodík 687 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 26.9 mg
- Draslík 399.8 mg
- Vláknina 3891.5 mg
- Vitamín A 3891.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tykev očistíme, oloupeme, opláchneme studenou vodou, rozkrojíme, odstraníme z ní semínka a dužninu nakrájíme na kostičky.
-
2
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Petrželku opláchneme studenou vodou a okapanou na jemno nasekáme. Šunku nakrájíme na malé kousky. Sýr najemno nastrouháme.
-
3
Těstoviny dáme vařit do mírně osolené vařící vody se lžící oleje.
-
4
Ve velké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmažíme v něm nakrájenou cibuli s prolisovaným česnekem a polovinou petrželky. pak do pánve přidáme nakrájenou tykev a vše dusíme pod pokličkou přibližně 3 minuty. Podle chuti přidáme muškátový ořišek, opepříme a osolíme.
-
5
Směs z pánve přendáme do nízkého hrnce, podlijeme polovinou vývaru a pod pokličkou 10 minut dusíme. Podle potřeby během dušení přiléváme vývar. Pak k tykvi přisypeme nakrájenou šunku a vše ještě 2 minuty vaříme. Do směsi nakonec přimícháme smetanu a podle chuti ještě opepříme a osolíme.
-
6
Uvařené těstoviny, které by měly být měkké, ale zároveň pevné, scedíme a necháme krátce okapat. Pak je rozdělíme na servírovací talíře, dáme na ně tykev s omáčkou, posypeme nastrouhaným sýrem se zbylou petrželkou a podáváme.