Polévka z mladé zeleniny se smetanou
Suroviny
- 250 g Brambory rané
- 100 g Hrášek
- 30 g Máslo čerstvé
- 900 g Rajčata
- 100 g Ředkvička
- 80 g Sýr Čedar
- 250 g Karotka
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 900 ml Voda pitná
- 800 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 33 g
- Sodík 1391 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 74.9 mg
- Draslík 1579.8 mg
- Vláknina 17645.1 mg
- Vitamín A 17645.1 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.1 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Spařená rajčata oloupeme, vykrojíme semena a rajčata nakrájíme na kostičky. Šalotky a česnek nakrájíme nadrobno, ředkvičky a karotku opláchneme a nakrájíme na menší kostky. Oškrábané brambory nakrájíme na menší kostky, uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Cukrový hrách opláchneme a překrájíme. Bazalku nakrájíme nahrubo, sýr nastrouháme.
-
2
Na másle s olejem zpěníme šalotky s česnekem, přimícháme rajčata, karotku, ředkvičky a vaříme. Po zhruba 15 minutách přidáme cukrový hrách a dovaříme. Do hotové polévky vložíme uvařené brambory, osolíme, opepříme, vmícháme smetanu a bazalku a ještě prohřejeme, už ale nevaříme.
-
3
Polévku podáváme posypanou sýrem.