Selské jitrnice
Suroviny
- 50 g Cibule
- 1000 g Vepřová hlava
- 100 g Vepřový bok
- 100 g Vepřové plíce
- 30 g Sůl
- 150 g Játra vepřová
- 1 g Majoránka
- 10 g Citrony
- 300 g Žemle tuková
- 15 g Česnek
- 2 g Nové koření mleté
- 2 g Pepř černý mletý
- 150 g Sádlo škvařené
- 75 g Vepřová střeva tenká
- 400 ml Hovězí vývar základní
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 625 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 47 g
- Sodík 1393 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 211.8 mg
- Draslík 307.1 mg
- Vláknina 600 mg
- Vitamín A 600 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou hlavu, bůček a plíce očistíme a opláchneme. Spolu s cibulí je uvaříme v mírně osolené vodě, vykostíme a na hrubo rozsekáme.
-
2
Vepřová játra opláchneme, najemno umeleme a promícháme je s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Přidáme rozsekané maso, česnek utřený se solí, jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu, majoránku a mleté koření, zalijeme dávkou vývaru z masa a prejt promícháme a přisolíme.
-
3
Potom prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a 10-15 minut zvolna vaříme (uvařené jitrnice vyplavou na povrch).
-
4
Jitrnice vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout.
-
5
Před podáváním jitrnice opékáme na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem.