Zeleninová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 20 g Sůl
  • 66.6 g Tuk
  • 100 g Mrkev kořen
  • 0.6 g Muškátový květ
  • 13.3 g Polévkové koření
  • 100 g Celer bulvový
  • 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 6.6 g Petržel - nať
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Petržel kořen
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 128 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 824 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 9.3 mg
  • Draslík 86.1 mg
  • Vláknina 2838.3 mg
  • Vitamín A 2838.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kořenovou zeleninu pečlivě očistíme a opláchneme. Nakrájíme ji na menší kostičky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme téměř doměkka.

  • 2

    Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a vývarem ze zeleniny.

  • 3

    Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna nejméně 20 minut.

  • 4

    Ke konci varu přidáme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.

  • 5

    Nakonec do polévky přidáme hrášek a uvařenou zeleninu a znovu krátce povaříme. Přidáme polévkové koření a ještě polévku povaříme.

  • 6

    Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.

Komentáře k receptu