Zeleninová polévka
Suroviny
- 20 g Sůl
- 66.6 g Tuk
- 100 g Mrkev kořen
- 0.6 g Muškátový květ
- 13.3 g Polévkové koření
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 6.6 g Petržel - nať
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Petržel kořen
- 300 ml Mléko polotučné
- 300 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 128 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 31 g
- Sodík 824 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 9.3 mg
- Draslík 86.1 mg
- Vláknina 2838.3 mg
- Vitamín A 2838.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu pečlivě očistíme a opláchneme. Nakrájíme ji na menší kostičky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme téměř doměkka.
-
2
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a vývarem ze zeleniny.
-
3
Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna nejméně 20 minut.
-
4
Ke konci varu přidáme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
-
5
Nakonec do polévky přidáme hrášek a uvařenou zeleninu a znovu krátce povaříme. Přidáme polévkové koření a ještě polévku povaříme.
-
6
Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.