Králík na čerstvém zázvoru
Suroviny
- 130 g Celer bulvový
- 120 g Cibule
- 130 g Mrkev kořen
- 150 g Slanina vepřová
- 40 g Sádlo škvařené
- 120 g Zázvor celý
- 130 g Petržel kořen
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2.3 l Vývar drůbeží
- 2.5 kg Králičí maso
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 763 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1046 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 156.6 mg
- Draslík 1049.1 mg
- Vláknina 3120.7 mg
- Vitamín A 3120.7 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěného králíka bez hlavy naporcujeme, opláchneme a osušíme. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev, petržel a celer očistíme a nakrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na klínky.
-
2
Porce králíka prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V kastrolu na sádle zpěníme cibuli, přidáme mrkev, petržel a celer, porce králíka a osmažíme dozlatova. Směs posypeme paprikou, přidáme zázvor, promícháme, přelijeme částí vývaru, aby byly porce králíka z poloviny ponořené, a pod poklicí dusíme zhruba 50 minut. Během pečení vývar postupně přiléváme. Porce králíka podáváme přelité vydušenou šťávou.